HITTA EN NY VINKEL

Teknik 7 mar 2016

Fota par ovanifrån med ett vidvinkelobjektiv

HittaEnNyVinkel-Wordpress

En kreativ fotograf kännetecknas av att hen testar olika fotovinklar istället för att alltid fota i ögonnivå. Hen fotar ovanifrån, ned-ifrån, från sidorna – ja vad som nu fungerar bäst. Bröllopsfotografer använder regelbundet stolar, stegar och trappor för att nå en högre vinkel inför gruppfotograferingar, men bara lugn – du behöver inte släpa med dig en stor samling stegar hela tiden.

Renaud Julien tog den här charmerande bilden genom att helt enkelt sträcka ut sin arm över det avslappnade paret. Hans Canon EOS 5D hölls i en hand, samtidigt som han höll remmen i den andra för att få bättre balans. ”Jag använde ett vid­vinkelobjektiv på 17 mm, valde den mittersta AF-punkten, och det var allt!”, förklarar han.

LÄS MER: Se mer av världen omkring dig

”I originalbilden kunde du se mitt ben i kanten av bilden, på grund av den vida vinkeln”, fortsätter Renaud. ”Men gräset är enkelt att kopiera, så det var inte svårt att få benet att försvinna med hjälp av Photoshop.”

www.renaudjulian.com

Sätt igång

  • Du behöver ett vidvinkelobjektiv för att skapa tillräckligt med utrymme i den här typen av bild. Renaud använde ett fastobjektiv, men du kan även använda en vidvinkelzoom, som populära Sigma 10-20 mm f/4-5,6 EX DC HSM (finns med många objektivfattning, och kostar ca 3 300 kronor).
  • Vidvinkelobjektiv är fantastiska men kan förvränga kanter och vertikaler, så överväg att använda Lightrooms utmärkta linskorrigeringsverktyg för att hålla distorsionen på en minimal nivå.
  • Som du kan se från Renauds bild är det väldigt viktigt att se till att bakgrunden är enkel och lämplig för motivet i din bild, oavsett vilken fotograferingsvinkel du använder.
  • Renaud använde autofokus för att hålla paret skarpt, men du kan även ställa in exponeringen och sedan förfokusera manuellt innan du ändrar vinkel. Du måste bara vara försiktig så att du inte av misstag justerar fokusringen på ditt objektiv.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.