AFRIKAS VILDA LEJON PÅ GALLERI GRUNDEMARK NILSSON

Aktuellt 6 maj 2016

Book of Leon heter Nina Siemiatkowskis första separatutställning om Afrikas vilda lejon, vilken kommer att visas på Galleri Grundemark Nilsson, Sibyllegatan 26 i Stockholm mellan den 24 augusti och 6 september

NinaSiemiatkowski-Wordpress
Bild: Nina Siemiatkowski

Efter fyra års arbete och mer än fem månader i fält på savannen ställer Nina Siemiatkowski i augusti ut sin omtalade fotoserie Book of Leon. Utställningen bygger på ett gediget material av en specifik flock lejon i  den mytomspunna nationalparken Masai Mara i sydvästra Kenya. Att med kamera följa några få rovdjur och samtidigt bygga upp en historia och ett nära förhållande till individerna över tid är tämligen ovanligt.

”Ninas engagemang för lejonens situation i kombination med det fotografiska angreppssättet skapar en  Både drömsk och dokumentär utställning.

Book of Leon öppnar på nya Galleri Grundemark Nilsson den 24 augusti och pågår fram till den 6 september 2016.

Nina Siemiatkowski (35) visar en unik bildberättelse om några av världens sista vilda lejon. Flocken som porträtteras lever i Masai Mara och består av runt 20 lejon.

Nina Siemiatkowski har under de senaste fyra åren rest mellan Sverige och flocken i Kenya och totalt tillbringat runt fem månader i fält. Hon har från sin specialanpassade  bil på mycket nära håll sett en ny generation lejon växa upp och en annan lämna.

– Book of Leon är min berättelse om en flock lejon i Masai Mara. Om deras personligheter,  händelser och relationer. Om levnadsöden, faror och utmaningar, men också om kärlek. Zoomar betraktaren ut en aning är det även en större berättelse som lyfter frågan om det här kanske är några av världens sista vilda lejon, samtidigt som det också påminner om hur skör vår egen tillvaro är, berättar Nina Siemiatkowski.

Konflikten mellan lejon och människa i Masai Mara ledde i december till att hela flocken förgiftades allvarligt av ett kadaver som lokalbefolkningen  pudrat med bekämpningsmedel. Bibi, en av de äldre honorna som är med i Ninas bildberättelse och även känd från BBC:s serie Big Cat Diary, dog i sviterna av förgiftningen. Även Sienna, ytterligare en av de äldre honorna, samt en yngre hane dog. Dödsfallen i Masai Mara blev snabbt en världsnyhet.

Bara under de senaste 20 åren har antalet lejon i världen minskat med 50 procent, och en ny rapport under hösten 2015 visar på en fortsatt drastisk nedgång. I Kenya finns idag endast 2 000 lejon och globalt räknar man med cirka 20 000 djur i det vilda. Om 20 år befaras antalet djur ytterligare ha halverats. Rivaliteten om mark och föda mellan lejon och människa är den enskilt största anledningen till en krympande lejonstam.

– Lejonet är det däggdjur som har haft störst spridning på jorden, efter människan. De, precis som vi, befinner sig högst upp i näringskedjan och lever i familjer. Efter att ha funnits på alla kontinenter är lejonen nu begränsade till Afrika och en plats i Indien. Jag vill med Book of Leon berätta deras historia och även lyfta fram att det finns lösningar på problemet – men det är ont om tid, berättar Nina Siemiatkowski vidare.

Utställningen omfattar 18 verk som tidigare inte har ställts ut, och är den första delen i en serie av sju.

Det finns i dagsläget sju länder med fler än 2 000 lejon, och Nina planerar att dokumentera en flock i samtliga. Konstnärlig mentor i projektet har varit den välkände fotografen Pieter ten Hoopen. Intäkter från projektet kommer oavkortat att gå tillbaka till bevarandet av lejon.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.