TEST – JALBUM 12

Tillbehör 24 okt 2014

Webbfotoalbumprogrammet jAlbum lanserades nyligen i en ny version – version 12 – och vi har kollat in om nyheterna är värda en uppgradering

jAlbum 12
Den nya integrerade webbläsaren gör att det går snabbt och enkelt att kontrollera hur albumet kommer att se ut när det väl är publicerat.

Förra gången vi testade jAlbum så var det version 11.2 vi tog oss an. För ett litet tag sedan lanserades version 12, och i det här testet har vi tagit oss en titt på 12.2.1. jAlbum 11 imponerade stort på oss, så det var onekligen med spänd förväntan vi slängde oss över version 12.

Det har skett en hel del förändringar sedan den förra utgåvan av jAlbum. Bland annat går bilder snabbare att öppna över nätverksanslutna enheter. Den största förbättringen rent hastighetsmässigt är dock att man slipper vänta på att programmet ska processa varje enskild bild efter att ett fel har uppstått vid skapandet av ett album, eller efter att användaren har avbrutit skapandet av ett album. Då håller programmet nämligen reda på statusen för varje enskild bild, och gör alltså inte längre om det som redan är processat.

jAlbum 12
Numera erbjuds lättillgängliga knappar för att snabbt och enkelt dela dina album via en rad olika sociala tjänster.

Användargränssnittet har också fått en rejäl uppfräschning och utökats med en hel del nya funktioner. Bland annat erbjuds numera en integrerad webbläsare som gör att du snabbt kan kolla olika förändringar som du gör via programmets inställningar. Läsaren är utrustad med alla de knappar vi är vana vid från våra ordinarie webbläsare. Vi noterar dessutom att det numera är enklare att redigera filnamn, titel, bildtext eller nyckelord för en specifik bild. Numera erbjuds nämligen en menyrad för de nyss nämnda alternativen så fort du befinner dig i Utforska-läget.

I förhandsgranskningsläget erbjuds numera knappar via vilka du snabbt och enkelt kan välja att förhandsgranska ditt lokala album, eller det publicerade albumet. Extra intressant är också den nya effektfliken som vi hittar i albuminställningarna. Via den kan du lägga till albumövergripande effekter som vattenstämplar, texter, logotyper, och olika konstnärliga filter.

jAlbum 12
Bildförsäljningsfunktionen är inte ny för version 12, men väl värd att uppmärksamma ändå. Den ger dig en chans att tjäna pengar på dina bilder! Funktionen stöder tjänsterna Paypal, Fotomoto, och Mostphotos.

Sedan version 11 så har jAlbum dessutom ändrat sin prissättning. Numera så erbjuds två versioner av programmet för den som har en egen webbplats och egen lagringsmöjlighet – till en fast engångssumma på 260, respektive 630 kronor (Standard, respektive Pro). Pro-versionen får användas i kommersiella sammanhang, och erbjuder dessutom en integrerad betaltjänst.

Har du behov av programmet plus Jalbums lagringstjänst så kan du numera istället satsa på Premium-, eller Power-versionerna, vilka erbjuder 10, respektive 100 GB lagringsutrymme. Power-versionen får dessutom användas kommersiellt och erbjuder den integrerade betaltjänsten.

För den som bara vill testa programmet för att se hur det fungerar så har det också skett en förändring. jAlbum har nämligen ersatt den tidigare annonsfinansierade freewareversionen med en fullständig 30-dagarsversion.

Sammanfattning

Jalbum har gått från klarhet till klarhet under de senaste versionerna, och version 12 är inget undantag. Det har inte varit möjligt att ta upp alla nyheter i det här testet, utan vi har valt att inrikta oss på det vi tycker är det allra viktigaste. Med tanke på att version 11 redan var utrustad med vansinnigt många funktioner för anpassning av webbalbum så har det inte direkt blivit enklare att hitta bland alla inställningar. Och det är möjligtvis den enda egentliga nackdelen med det här programmet – om flexibilitet och valmöjligheter nu kan anses vara en nackdel. Jalbum 12 har enligt vår mening befäst sin ställning som det bästa programmet för att hantera och visa sina bilder och album på webben, vare sig man vill göra det via en egen webbplats, eller utnyttja Jalbums lagringstjänst.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.