SONY LANSERAR ÄNNU EN AVANCERAD KOMPAKT FULLFORMATARE

Nyheter 28 okt 2015

Nu lanserar Sony ännu en kompaktkamera med fullformatsensor, och nykomlingen är bland annat utrustad med en infällbar sökare, och ett variabelt lågpassfilter

SonyRX1R_II-fram-Wordpress

Nu lanserar Sony ännu en kompaktkamera utrustad med fullformatsensor. Nykomlingen har fått beteckningen RX1R II, och den sällar sig till föregångarna RX1 och RX1R.

RX1R II innehåller en 42,4 MP bakbelyst Exmor R CMOS-sensor i fullformatstorlek, och är utrustad med ett 35 mm f/2-fastobjektiv. Objektivets närgräns ligger på 14 centimeters, och med sina nio bländarlameller bör det ge en trevlig bokeh.

Den fasta objektivkonstruktionen gör att positioneringen av sensorn och objektivet kan justeras exakt, vilket ska maximera alla fördelar med sensorns höga upplösning. Ju närmare de två komponenterna är varandra, desto större blir vinkeln genom vilken ljuset kan passera genom objektivet och direkt nå sensorn vilket, enligt Sony, resulterar i bilder som är rika på både detaljer och upplösning. Till skillnad från fokalplanslutare, som är vanliga i kameror med utbytbara objektiv, använder RX1R II en central-slutare i objektivet, vilket ger en blixtsynkroniseringstid på 1/2000 sekunder och minskar kamerahusets storlek väsentligt.

Enligt Sony så har den nya modellen cirka 30 procent bättre AF-responstid jämfört med de tidigare RX1-modellerna och är utrustad med ett variabelt optiskt lågpassfilter som låter användaren justera balansen mellan bildupplösning och moaré eller färgartefakter för att bättre matcha motivet. De tre inställningar för lågpassfiltret är ”av”, som är lämplig vid prioritering av upplösning, ”standard”, som är en avvägning mellan upplösning och borttagning av moiré- och färgartefakter, och ”hög”, som lägger större tonvikt på att minska moiré och artefakter. Via en lågpassfiltergafflingsfunktion är det dessutom möjligt att jämföra effekterna av olika lågpassfilterinställningar.

Dessutom har den nya modellen en infällbar XGA OLED Tru-Finder-sökare som styrs via en knapptryckning. Sökaren har ZEISS T*-beläggning och fyra glaselement, inklusive två asfäriska linser, som tillsammans ger en förstoring på 0,74x.

Kamerans BIONZ X-processor ger bland annat en känslighet på ISO 100-25600, vilken kan utökas till 50-102400.

RX1R II är utrustad med ett hybrid-AF-system med 399 fasdetekterings-AF-punkter som täcker cirka 45 procent av bildområdet, som tillsammans med 25 kontrast-AF-punkter uppnår fokussvar som, enligt Sony, är 30 procent snabbare än hos den ursprungliga modellen. Dessutom erbjuder kameran en algoritm för rörelsedetektering som ska ge överlägsen spårning av rörliga motiv och göra det möjligt för ett AF-C-läge som exakt följer ett motiv efter fokusering. Kameran erbjuder även seriebildstagning på 5 bilder per sekund med AF-spårning.

Andra fokusförbättringar inkluderar flera inställningar i AF-området, inklusive ”bred”, ”center” och ”flexibel punkt”, samt Ögon AF och AF-lås.

På kamerans baksida sitter en tretums LCD-skärm med 1,2 miljoner pixlar som kan lutas uppåt 109 grader och nedåt 41 grader.

Vidare stöder kameran videoinspelning i full-HD-upplösning (1920 x 1080, 60p, 30p eller 24p), erbjuder okomprimerad stillbildsfotografering i 14-bitars RAW, är utrustad med Wi-Fi och NFC, samt har stöd för Sonys PlayMemories Mobile-app för Android och iOS.

RX1R II kommer att börja säljas i december 2015.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.