Ett motiv – fyra årstider

Teknik 13 feb 2013

fyra_arstider-wordpress

Hitta en fotogenisk plats som du kan fota hela året

Att använda samma motiv och ta en bild per säsong är en populär idé, och inte lika krävande som till exempel ett 365-projekt, där du måste hitta något att fota varje dag under året.

Har du riktig tur kan du fortfarande ge dig ut och ta din vinterbild – annars kan du börja fundera på vårbilden. När du undersöker potentiella motiv, se till att du väljer en vinkel som ger klar sikt även under vår och sommar när träden är täckta av löv. Rama inte in för tajt så att det finns utrymme för motivet att ”växa”. Använd även stativ så att du kan ställa upp kameran på samma plats inför de följande bilderna (skriv även ner höjden på stativet).

Ta med din föregående bild på ett minneskort när du återvänder under året. Förhandsgranska bilden och titta genom sökaren så att bilderna blir identiska. Använd även samma bländarinställning så att bildserien blir konsekvent.

Sätt igång

 • Använd ett fastobjektiv så att bildvinkeln är identisk över hela bildserien, eller använd en zoominställning som enkelt kan repeteras.
 • Testa att fota med Live View och rutnätet som stöd när du ramar in bilden.
 • Använd ett polarisationsfilter för att reducera blänk och öka färgmättnaden.
 • Visa upp resultatet som små bilder bredvid varandra, precis som fotografen James Osmond har gjort här, eller kombinera dem i en enda bild.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Stefan Jansson 6 mar 2015

Det är någonting speciellt med träd. Jag har ett pågående projekt sedan 200y där jag fotograferar ett oxelträd. http://goo.gl/xtRdTm

Svara
  Dietmar Heinrich
  Dietmar Heinrich 11 mar 2015

  Ja, visst är det fascinerande att med kameran följa något som växer över tid?
  /Dietmar H

Lämna ett svar till Stefan Jansson Avbryt svar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.