TEST: LEICA Q (TYP 116)

Kompaktkameror 6 Nov 2015

Här är en kompaktkamera i fullformat med traditionella kontroller och utmärkt bildkvalitet

LeicaQ-typ116-fram-WordpressSom debutmodell i en ny serie från Leica är Q nära konkurrent till Sony RX1 och RX1R, vilka var de enda digitala kompaktkamerorna i fullformat på marknaden fram tills nu. Q innehåller en fullformatssensor på 24,2 miljoner pixlar och är utrustad med ett fast Leica Summilux 28 mm f/1,7-objektiv. Det är en bra brännvidd för vardaglig användning, och ger även utrymme för att begränsa skärpedjupet med en stor bländare.

Konstruktion och hantering

LeicaQ-typ116-ovan-Wordpress

Med en platt fram- och baksida ser Q mycket ut som en av Leicas mätsökarkameror med utbytbara objektiv. Konstruktionen känns också väldigt lik. Traditionalister kommer älska skalet i magnesiumlegering med lasergraverade markeringar och ett antal välkända kontroller.

Den är inte lika kompakt som Sony RX1, men Q har också en sökare som gör den större. Det finns inga konturer eller grepp på framsidan av kameran, men en liten fördjupning på baksidan är en naturlig viloplats för tummen.

Q:s objektiv har tre ringar för att justera olika parametrar: bländare, manuell fokusering och makrofokusering. Andra inställningar kan ändras med hjälp av rattar och knappar på ovan- och baksidan av kameran.

Prestanda

LeicaQ-typ116-bak-Wordpress

Bilder tagna med Q innehåller en stor mängd detaljer. Den slår RX1R vid alla känslighetsinställningar, och behåller en imponerande detaljnivå även vid de allra högsta känslighetsvärdena. Trots att Q:s multifältsmätning gör ett bra jobb i genomsnittligt ljus är det inte ovanligt att behöva använda exponeringskompensation.

Färgerna är väldigt realistiska, och den automatiska vitbalansen klarar sig bra i de flesta förhållanden. Q:s objektiv är utmärkt, med minimalt med distorsion och autofokusen är extremt snabb. Bildstabiliseringen fungerar utmärkt för att producera konsekvent skarpa bilder vid 1/10 sek och ibland till och med vid 0,5 sek.

Vi tycker

Leica Q är en seriös kamera till ett seriöst pris. Leica har lyckats kombinera den traditionella stilen med moderna funktioner, som en elektronisk sökare och en pekskärm med Live View, i en kamera som är kapabel till att producera bilder av utmärkt bildkvalitet. Menyssystemet är enkelt att navigera. Q är en vacker kamera som hintar om en spännande framtid för Leica.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Jeanna Qvarnström 6 apr 2016

Tänk om ni kunde skriva datum på artikeln om Leica Q.
Om man bara kommer hit utan att känna till tidningen så man vet hur man hittar datumet,
vet man ju inte hur gammal Leica Q är.
3 år? Nyss utkommen?

Mvh Jeanna

Svara
  Dietmar Heinrich
  Dietmar Heinrich 2 jun 2016

  Hej Jeanna,
  Testerna som publiceras på Firstfoto.se kommer från tidningen Fotografen, och vi lägger upp tester ganska snart efter att de blivit publicerade i tidningen. Vanligtvis genomförs enskilda tester i tidningen någon månad eller två efter att produkten är lanserad.
  Med vänlig hälsning,
  Dietmar Heinrich

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.