TEST: SPYDER 5 ELITE

Tillbehör 24 mar 2016

Spyder 5 är den senaste skärmkalibratorn från Datacolor. Vi har testat den, och kan konstatera att den är värd varenda öre, oavsett vilken version du väljer

Spyder5_pa_skarm-Wordpress 

Du kommer inte längre undan med att låta bli att kalibrera dina skärmar. För att effektivt bearbeta dina bilder i efterbehandlingen så måste du helt enkelt vara säker på att bildernas färger visas på ett korrekt sätt. Skärmen kalibrerar du med hjälp av en skärmkalibrator, och här har vi tagit oss en titt på den senaste modellen från Datacolor – Spyder 5.

Den här kalibratorn erbjuds i tre olika varianter – Express, Pro, och Elite – vilka kostnadsmässigt erbjuds till priser från 1 245 kronor för den billigaste (Express), upp till 2 690 kronor för den dyraste (Elite). Faktum är att hårdvarudelen, det vill säga själva kalibratorn, är densamma för de tre modellerna. Istället är det det tillhörande programmet som skiljer sig åt mellan de olika modellerna. Förenklat kan man säga att den största skillnaden mellan de olika programversionerna är hur exakt det går att att ställa in skärmen. Expressversionen erbjuder minst inställningsmöjligheter. Här går det egentligen enbart att ställa in 6500K och Gamma 2,2. I Proversionen tillkommer möjligheten att ställa in 5000K, 5800K och Native, där det sistnämnda helt enkelt är skärmens egen färgtemperatur. I Proversionen tillkommer även Gamma 1,8, 2,0, och 2,4. Eliteversionen är proffsens verktyg, och i den går det att fritt välja vilken färgtemperatur, och vilket gammavärde skärmen ska ha, och du får även möjlighet att enkelt kunna jämföra flera skärmar som är kopplade till samma dator, plus att Eliteversionen även klarar att färgkalibrera projektorer, och tillhandahåller verktyg för att färgkalibrera skärmar som används i professionella videosammanhang. Notera dock att det är möjligt att kalibrera flera skärmar med samtliga versioner av Spyder5.

Spyder5_visa_installningar-Wordpress

Ytterligare en skillnad mellan de olika versionerna är att Pro- och Elite-versionerna använder kalibratorns inbyggda sensor för kontroll av rumsbelysningen, vilket Expressversionen inte gör.

Kalibratorn är enkel att installera. Du ansluter den till en ledig USB-kontakt i datorn, och hämtar, samt installerar kalibreringsprogrammet, via Internet. Sedan är det bara att börja kalibrera.

Kalibreringen är enkel att genomföra. Vill du göra det riktigt enkelt för dig så följer du bara guiden och bekräftar de föreslagna värdena – i mitt fall gamma 2,2, vitpunkt 6500K, och ljusstyrka 120. När du gjort grundinställningen så får du hänga kalibratorn på skärmen –vilken ska vara en aning bakåtvinklad för att kalibratorn ska fixeras i rätt position. Exakt var du ska placera kalibratorn visar programmet på skärmen. Grundkalibreringen tar cirka sex minuter, medan efterföljande kalibreringar tar ungefär hälften av den tiden. När allt är klart så sparar du inställningen som en ICC-profil som sedan används av skärmen till nästa kalibrering. Du kan till och med välja att få ett larm när du vill genomföra nästa kalibrering. När kalibreringen är klar har du även möjlighet att jämföra skärminställningen före och efter. Det ger en oerhört bra bild av hur stort behovet var av en kalibrering – flera av mina testskärmar blev exempelvis  av med uppenbara blåstick vid kalibreringen.

Spyder5Elite_Avancerade_Installningar-Wordpress

Vi testade Elite-versionen, och vårt test visar att kalibratorn gjorde ett mycket bra jobb med att få de olika testskärmarna att se likadana ut.

Efter det här testet kan vi konstatera att Spyder5 Elite är ett kraftfullt verktyg för att kalibrera skärmen – kanske onödigt kraftfullt för de allra flesta. Expressversionen räcker, trots sina begränsade inställningsmöjligheter, ganska långt för en stor grupp. Faktum är ju att väldigt många användare exempelvis ändå hade valt 6500K och Gamma 2,2.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.