TEST: SIGMA 20 MM F/1,4 DG HSM | A

Objektiv 5 maj 2016

Sigmas ultravidvinkel levererar

Sigma20mmf14DG_HSM_A-Wordpress

Sigma har på senare tid lanserat en rad fast- och zoomobjektiv i Art-serien. Det senaste tillägget till serien är det här ultravida rektilinjära 20 mm-objektivet. Det kombinerar en stor bildvinkel på 94,5 grader (mätt på diagonalen) med en imponerande stor bländare på f/1,4.

Konstruktion och hantering

Det är det stora dubbelasfäriska objektivelementet på 59 mm som möjliggör den korta brännvidden med en så pass stor bländare. Andra intressanta detaljer inkluderar två FLD-element (F Low Dispersion), och hela fem SLD-element (Special Low Dispersion) vilka ska leverera utmärkt skärpa och kontrast med minimal färgförskjutning.

Byggkvaliteten är utmärkt men, som vi har noterat hos andra Art-objektiv nyligen så är det nya 20 mm-objektivet inte vädertätat. Hanteringen är dock utsökt och trots att det väger 950 gram känns objektivet välbalanserat på Canons och Nikons fullformatshus.

Den stora manuella fokusringen erbjuder en mjuk hantering, och möjliggör exakta justeringar, medan ultraljudsautofokusen av ringtyp är både snabb och tyst. det inbyggda motljusskyddet hjälper till att hålla spökeffekter och linsöverstrålning borta, och får hjälp av Sigmas högkvalitativa beläggningar, men gör det samtidigt svårt att montera filter på objektivet.

Prestanda

Skärpan och kontrasten är spektakulär, och det gäller även vid f/1,4, men faller ute i de yttersta hörnen. Det är helt normalt för den här typen av ultravitt objektiv och för att sätta saker och ting i rätt perspektiv slår Sigma många 24 mm- och till och med 35 mm-objektiv vad gäller hörnskärpa. Vinjettering är svag även vid f/1,4, och minimal när du når f/2,8.

Allt som allt presterar det här objektivet på topp, vilket vi har kommit att förvänta oss av Sigmas objektiv i Art-serien.

Det kompletta testet inklusive testgrafer hittar du i nummer 6-2016 av tidningen Fotografen. Den köper du enklast hos Faktaböcker.se.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.