Fotografen

FOGR-1704-A-001-AFotografen nr 4-2017

Välkommen till ett nytt nummer av Fotografen.

I det här numret bjuder vi på nio fotoprojekt inom olika genrer. Varför inte utse en färg som tema i dina bilder eller skapa prismakonst med hjälp av levande ljus. Har du redan en samling bilder du är lite extra stolt över visar vi dig hur du enkelt skapar en fotobok. Vi pratar även med den svenska fotografen Thomas Örn Karlsson, aktuell med en ny utställning tillsammans med duon Angle & Dawn och musikern Anders Rane. Han berättar mer om hur han har byggt upp sin portfolio, och hur det är att vara fotograf i Sverige idag.

Vi har även satt samman en guide till gatufotografering, där du får tips kring, bland annat, utrustning, kamerainställningar och hur du bäst beter dig för att inte dra uppmärksamheten till dig. Vi pratar även med tre proffs på området.

På hårdvarufronten tittar vi närmare på kameran Olympus OM-D E-M1 II, ett objektivsamarbete mellan Exolens och Zeiss och i grupptestet tittar vi närmare på åtta telezoomar som passar den mindre budgeten för att se vilken som gör sig förtjänt av dina pengar.

Och självklart mycket mer…

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!

______________________________________________________________________________________________

 

 

 

Fotografen nr 3-2017

Fotografen nummer 3-2017 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

 • Tema: I det här numret av Fotografen ger vi dig tips på 18 fototävlingar som du kan sätta tänderna i. Förutom äran finns det även en del del prispengar i potten. Vi lär dig även hur du tar kontroll över din kamera och hur du utnyttjar allt den har att erbjuda för att du ska kunna ta dina bästa bilder någonsin! På sidan 62 for du träffa den professionella fotografen Trevor Leighton som delar med sig av sitt liv och arbete.
 • Grunderna: Nyfiken på 360-graderstrenden och VR? Här går vi igenom hur det fungerar och delar med oss av både dyrare och billigare sätt att arbeta med det.
 • Månadens proffsintervju: Som vi nämnde här ovanför så har vi pratat med den professionella porträtt- och reklamfotografen Trevor Leighton som började sin fotografiska resa som assistent till en lokal bröllopsfotograf. Ett tag senare tog han själv bilderna.
 • Tester: I det här numret ställer vi Canon 1300D och Nikon D3400 mot varandra för att se vilken som ger dig mest för minst pengar. Vi har även även ett grupptest av manuella objektiv och kameran Pentax K-70.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!

______________________________________________________________________________________________

 

FOGR-1608-A-001-A

Fotografen nr 8-2016

Fotografen nummer 8-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I det här numret av Fotografen erbjuder vi över 30 sidor med rese- och fotorelaterade ämnen. På sidan 13 startar temat där vi går igenom grunderna i resefotografering, och låter några av världens fotoproffs ge sina bästa tips om hur de tycker att det ska gå till. Här får du dig till livs allt från konsten att planera och packa, till färghantering och komposition. På sidan 64 får du träffa en fotograf som tjänar sitt levebröd genom att fotografera på olika kryssningsfartyg, och nästan sist i tidningen så har vi testat oss igenom ett antal kameror som vi anser passar extra bra till att ha med sig ut på resan.
   • Fototips: Numret innehåller ännu fler fototips, eller vad sägs exempelvis om åtta fotoprojekt som bör hålla dig sysselsatt ett tag, men även tips om hur du tar stormbilder, hur du fångar gammalt och nytt i samma bild, och hur du säkerhetskopierar dina bilder som ett proffs?
   • Månadens proffsintervju: Förutom ett besök på ett kryssningsfartyg, som vi berättade om ovan så har vi i det här numret även träffat den fantastiske fotografen Nick Brandt. Hans förra fotoprojekt där han arbetade med att fotografera Afrikas djur fick stor uppmärksamhet. Den här gången handlar det om att bredda perspektivet ytterligare och placera de utsatta djuren i ett annat sammanhang.
   • Tester: Vår genomgång av kameror som passar bra för resan är naturligtvis inte det här numrets enda test, för vi har även testat de intressanta kameramodellerna Olympus Pen-F och Sony RX1R II, för att inte tala om superteleobjektivet Olympus ED 300 mm 1:4,0 IS Pro.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1607-A-001-A

Fotografen nr 7-2016

Fotografen nummer 7-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Det är många som som berörs av väl genomförda fotoreportage från avlägsna platser på jorden. Du har säkert undrat hur fotojournalisterna arbetar rent praktiskt med att skapa dessa reportage så att de träffar rätt i hjärtat och får dig att börja fundera, och förhoppningsvis lära dig något. Du kan sluta fundera nu, för temat i det här numret lär ut just det!
   • Fototips: Bland tidningens fototips kan nämnas att vi även i det här numret bjuder på hela tio spännande fotoprojekt, och samtidigt lär ut hur du kan berätta en hel historia med en bild, och hur du tar coola bilder på dansare i en studio. Dessutom reder vi ut begreppen kring ISO.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat Matilda Temperley som har gjort sig ett namn i Storbritannien som modefotograf, men hon har även hunnit med fotoreportage vid översvämningarna i England, och berört oss med bilder från ett Afrika i förändring. Dessutom har vi talat med den italienske polisen Paolo Luxardo, som satsar på abstrakta bilder av italienska Rivieran.
   • Tester: På kamerafronten så har vi tittat närmare på Leica SL och Fujifilm X-Pro2. Det kompletterar vi sedan med enskilda tester av objektiv från Nikon, Fujifilm och Sony. Och som inte det vore nog så toppar vi slutligen med ett stort jämförande test av bildbehandlingsprogram – ett test i vilket vi slutligen korar en vinnare.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1606-A-001-A

Fotografen nr 6-2016

Fotografen nummer 6-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I det här numret tar vi oss an ämnet landskapsfotografering, och ger på 22 sidor tips om hur du kan föreviga fantastiska vyer av hav, berg och fält, men vi tittar även på möjligheten att hitta vackra vyer i närmiljön. Målet är som vanligt att du ska bli en mästare även inom denna genre.
   • Fototips: Bland månadens övriga fototips kan du till att börja med se fram mot nio härliga tips på fotoprojekt som säkert kommer att ta upp en hel del av din tid under de närmaste veckorna. Dessutom ger vi dig tips om fotografering av vackra blommor, framgångsrik resefotografering, och konsten att ta spännande bilder på byggnader.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat den Brittiske fotojournalisten Martin Middlebrook som berättar om  sitt arbete med hela världen som arbetsfält.
   • Tester: Bland månadens tester kan du se fram mot en rafflande duell mellan Canon EOS 70D och Nikon D7200, och är du sugen på att köpa ett nytt ultravidvinkelobjektiv så är garanterat testet av Sigma 20 mm f/1,4 DG HSM | A värt en genomläsning. Slutligen passar vi även på att testa ett antal riktigt prisvärda studioljuskit som garanterat gör din studiofotografering till en fantastisk upplevelse.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1605-A-001-A

Fotografen nr 5-2016

Fotografen nummer 5-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I det här numret har vi lagt hela 14 sidor på just natt- och stjärnfotografering Känslan är  snudd på magisk när stjärnorna på en stjärnklar himmel blir knivskarpa, eller ännu bättre – bildar en hjulform på den slutliga bilden. Det är en konst att kunna ta tillvara på det återstående ljuset när det blivit mörkt, och framgången hänger på teknisk kunskap, i kombination med en hel del tur.
   • Fototips: Bland de övriga fototipsen i det här numret kan du bland annat läsa om hur du tar vackra bilder av ändlösa landskap, och hur du tar framgångsrika klubb-bilder. Dessutom bjuder vi på nio förslag på spännande fotoprojekt, och berättar allt om hur bländaren fungerar.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat den coola amerikanske  fotografen Alec Soth, som berättar passionerat om sina underfundiga fotoprojekt. Dessutom har vi träffat den italienske frilansfotografen som tar fine-art-bilder vid sidan om sina ordinarie uppdrag.
   • Tester: Är du på jakt efter en ny telezoom på 70-200 mm så kan nämndas att vi passar på att testa hela åtta dylika objektiv, och utser i vanlig ordning en vinnare i slutet av testet.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1604-A-001-A

Fotografen nr 4-2016

Fotografen nummer 4-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Gatufoto blir allt populärare för vart år som går, och för att stilla din hunger efter gatufotobilder, och få kunskaper om denna bildgenres innersta väsen så bjuder vi i det här numret av Fotografen på ett helt tema i ämnet.
   • Fototips: Bland annat så visar Scott Kelby hur du får knivskarp skärpa i en actionbild, och hur du får ett foto på en brud att bli fantastiskt genom att utnyttja en närmast osynlig ljuskälla. Dessutom berättar vi hur du tar den perfekta bilden på en dykande Kungsfiskare, och hur du tar ett riktigt coolt porträtt med hjälp av gel, sidoljus och en silverfärgad reflektor. Dessutom dyker vi djupt ner i ämnet fokusering, och passar på att tipsa om tio nya fotoprojekt som du kan sysselsätta dig med under den närmaste månaden.
   • Månadens proffsintervju: I månadens intervjuer med fotografer har vi fått en pratstund med naturfotografen Chris Packham och tunnelbanetågföraren Anne Maningas.
   • Tester: Fotografen 4-2016 innehåller bland annat en duell mellan Fujifilm X-T1 och Olympus E-M5 II, men även det enskilda testet av Sony FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS. Dessutom har vi tagit oss an ett test av åtta fasta 35 mm-objektiv – gatufotografens favorit!

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1603-A-001-A

Fotografen nr 3-2016

Fotografen nummer 3-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Temat i Fotografen 3-2016 går onekligen i fotoprojektens tecken. I det här numret bjuder vi nämligen på hela 52 olika projekt – ett projekt för årets samtliga veckor. Här hittar du allt från coola till helt galna tekniker som garanterat kommer att hålla dig sysselsatt under lång tid framöver.
   • Fototips: Naturligtvis har vi i vanlig ordning ytterligare fototips och tricks att bjuda på även i den här utgåvan av Fotografen. I avdelningen Bildanalys går vi exempelvis igenom så vitt skilda saker som fotografering av smältande snö och personer som besöker en gatufestival. I avdelningen FotoSvar besvarar vi frågor om exempelvis bakknappsfokusering och lokala exponeringsförändringar i Lightroom 6, och i Tillbaka till grunderna får du den här gången lära dig allt om kamerans ljusmätningssystem.
   • Månadens proffsintervju: I månadens stora proffsintervju har vi träffat proffsfotografen Lottie Davies som, bland annat, berättar om konst, inspiration, minnen, och mardrömmar. Dessutom berättar vi om den underfundige japanske fotografen Tatsuya Tanaka som fotar miniatyrscenarier med hjälp av små figurer och vardagliga prylar.
   • Tester: I månadens stora jämförande test har vi tittat närmare på ett antal externa blixtar som passar perfekt i din kameras blixtsko, eller går att använda vid sidan om kameran. Dessutom har vi testat nya Sony A7S II, samt Canon PowerShot G5 X.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

FOGR-1602-A-001-A

Fotografen nr 2-2016

Fotografen nummer 2-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Temat i det här numret består av en fotosnabbkurs som går igenom alla de viktigaste och mest grundläggande kunskaperna inom fotografering. Läs den för att friska upp ditt minne, eller kanske till och med för att lära dig något nytt. Ibland kan det nämligen finnas anledning att gå tillbaka till ursprunget – till rötterna – för att komma vidare.
   • Fototips: Bland månadens tio fotoprojekt bjuder vi på tips om hur du fotar bilder som lätt skulle kunna illustrera ordet tunnelseende, och lär dig dessutom fota bedårande husdjursporträtt, ta fantastiska nattbilder i skogen, och fota mat på ett nytt sätt. Färghantering, men framför allt färgkalibrering, är månadens tema i avdelningen Tillbaka till grunderna, och bland våra bildanalyser så avhandlar vi, bland annat, enkelhet och geometri, samt konsten att ta riktigt bra djurbilder.
   • Månadens proffsintervju: Månadens proffsintervju: I vanlig ordning har vi även träffat och intervjuat en proffsfotograf som gjort avtryck i fotohistorien, och den här gången får du stifta bekantskap med den store Terry O’neill. Dessutom har vi träffat fotografen Steve Belasco, som gjort det till sin grej att fota kusten från vingliga båtar.
   • Tester: I månadens stora jämförande test har vi tagit oss an ett antal budgetkameror. Dagens kameror i instegssegmentet kan onekligen betydligt mer än deras pris antyder. Dessutom ger vi dig i det här numret en stenhård duell mellan Canon EOS 6D och Nikon D750. Dessutom har vi testat fastobjektivet Canon EF 35 mm f/1,4L II USM.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

DIFO-1601-A-001-A

Fotografen nr 1-2016

Fotografen nummer 1-2016 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Dagens avancerade kameror är fullständigt överfyllda med fantastiska funktioner och knappar för både det ena och det andra, men komponera din bild får du göra helt utan hjälp – för här finns det ingen knapp som kan rädda dig! Hur du ramar in scenen, och vad du väljer att ta med i bilden är därför en av de viktigaste kunskaperna du som fotograf måste lära dig. Därför delar fem proffsfotografer med sig av sina bästa kompositionstips i det här numrets tema.
   • Fototips: I det här numrets övriga fototips lär du dig bland annat ta fantastiska bilder med rätt rekvisita, skapa ett vertorama, utnyttja naturligt ljus optimalt, och fota ett vattenfall. Missa inte heller Scott Kelbys berättelse om bröllopsfotograferingen som höll på att sluta i katastrof. Dessutom lär vi dig allt om TTL-blixtar.
   • Månadens proffsintervju: I månadens intervju har vi träffat den brittiske dokumentärfotografen Patrick Ward, som berättar om sin långa karriär där passionen för bilder har varit i fokus från dag ett. Dessutom har vi träffat den Japanske fotografen Tatsuo Suzuki som har tagit gatufotograferingen till helt nya höjder. Han skyr inga medel för att ta sina bilder, och är absolut inte rädd för konfrontation!
   • Tester: I månadens stora jämförande test har vi tagit oss en titt på några av marknadens absolut bästa fasta makroobjektiv. Det här handlar om objektiv som du helt enkelt måste ha för att komma riktigt nära små motiv. För dig som känner att det är dags att byta kamera, så har vi passat på att testa nya Nikon 1 J5 och Canon PowerShot G3 X. Och, som om det inte vore nog, har vi även låtit Canon EOS 5D Mk III duellera mot Sony Alpha 7 II. Hur står sig egentligen en proffsfullmatare från spegelreflexvärlden mot en motsvarande kamera från den spegellösa världen?

…och mycket mycket mer.

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

DIFO-1513-A-001-A

Fotografen nr 13-2015

DigitalFoto nummer 13-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Landskapsfotografering är ett stort intresse hos massor av fotografer i vårt avlånga land, och för att hjälpa dig en bit på traven så har vi i det här numret sammanställt en rad tips för framgångsrik landskapsfotografering, med inriktning på kust, berg, stad och skog.
   • Fototips: Fotografen 13-2015 är sprängfylld med fototips. Exempelvis går Scott Kelby igenom hur du effektiva kan ta porträttbilder bara genom att använda din softbox på rätt sätt. Dessutom visar vi hur du utnyttjar scenens miljö för att få dina motiv att sticka ut, och berättar hur du kan ta snygga porträttbilder med bara en blixt. Och för dig med proffsambitioner så lär vi ut några knep för hur du ska nå ut till din publik genom att ställa ut dina bilder på gallerier.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju fick vi en pratstund med David Alan Harvey, som berättar att han tog sina bästa bilder innan han fyllde 20, och alltid låter enkelheten stå i första rummet.
   • Tester: I det här numrets jämförande test har vi tagit en närmare titt på en grupp fasta vidvinkelobjektiv, och bland de enskilda testerna kan du glädja dig åt de nya kamerorna Pentax K-3 II, Canon EOS M3, och Panasonic Lumix GX8. Tillbehör är inte heller helt oviktigt, så därför har vi även passat på att testa Nikons senaste 16-80-zoom för DX-kameror, den oerhört spännande 4K-drönaren DJI Phantom 3 Professional, Epsons nya fotoskrivare för stooora utskrifter – SureColor SC-P800, och iPad-dockan för fotografer – Manfrotto Digital Director.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

DIFO-1512-A-001-A

Fotografen nr 12-2015

Fotografen nummer 12-2015 är det första numret av tidningen efter namnbytet. Namnet DigitalFoto är nu alltså ett minne blott, och vi har istället valt ett namn som ska göra att du som läsare känner dig adresserad i din roll som fotograf och allmänt fotointresserad. Du som tidigare läst DigitalFoto kommer att känna igen dig, men kommer även hitta en hel del nytt innehåll som du garanterat kommer att tycka är läsvärt och intressant. Här får du lite information om innehållet i Fotografen 12-2015:

   • Tema: Månadens tema är RAW-filer och förädling av bilder i råfilsprogram av olika slag. Genom att fotografera i RAW-format så får du utan tvekan ut absolut bästa kvalitet ur dina bilder. Men arbetet i förädlingsprogrammen behöver inte innebära en oöverkomlig arbetsbörda – faktum är att det kan vara en riktigt trevlig sysselsättning att förädla bilderna i program som Lightroom, Adobe Camera RAW, eller Optics Pro.
   • Fototips: Den här månaden bjuder vi i vanlig ordning på massor av trevliga fototips, eller vad sägs exempelvis om tio härliga fotoprojekt om allt från bilfotografering och konsten att blir mer kreativ med papper, till att plåta skog och fånga fantastiska silhuetter?
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat proffsfotografen Peter Lik, som innehar det avundsvärda rekordet att ha sålt världens dyraste landskapsbild.
   • Tester: I testavdelningen har vi den här gången tagit oss an de enskilda kameramodellerna Sony A7R II, Leica Q (Typ 116), och Olympus OM-D E-M10 Mark II. Dessutom har vi passat på att testa en hel drös fastobjektiv.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få Fotografen hem i brevlådan!


 

Från och med nummer 12-2015 övergår DigitalFoto till att heta Fotografen.

DIFO-1511-A-001-A

DigitalFoto nr 11-2015

DigitalFoto nummer 11-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Temat i DigitalFoto 11-2015 är objektiv i alla dess former. Vi går helt enkelt genom de olika typerna, och delar med oss av tips och tricks som hjälper dig ta så bra bilder som möjligt, oavsett vilket objektiv du har monterat på kameran.
   • Fototips: Bland månadens fototips så tittar vi lite närmare på hur du hanterar fokuspunkterna på ett bra sätt, hur du fångar rätt ljus under den gyllene timmen, hur du får till en bra studiouppställning, och mycket mer.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat fotografen Michael Kenna, som främst gjort sig känd för sina landskapsbilder fotade med lång exponering.
   • Tester: Du får absolut inte heller missa duellen mellan Canon EOS 5DS R och Nikon D810. Dessutom har vi testat Fujifilm X-T10 och Panasonic Lumix G7, samt ett antal telezoomar.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


 

DIFO-1510-A-001-A

DigitalFoto nr 10-2015

DigitalFoto nummer 10-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I nummer 10-2015 av DigitalFoto tar vi oss en närmare titt på fenomenet Zen-fotografering. I artikeln ger vi dig konkreta exempel på ett antal ikoniska proffsfotografer som anammat ZEN-fotograferingen eller, som den också brukar kallas, uppmärksam, respektive tankfull fotografering, för att nå nästa nivå i sin fotografiska utveckling.
   • Fototips: I det här numret lär vi dig dessutom fota par ovanifrån, plåta publika transporter, skapa kusliga motiv med infrarött, intervallfotografera, och fota djur. Dessutom gör vi en djupdykning i ämnet komposition, och mycket mer.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju får du träffa den karismatiske fotografen och fotoläraren Paul Hill, som berättar om sin 50-åriga karriär.
   • Tester: Slutligen bjuder vi på spännande tester av nya Canon 5DS och Leica M Monochrom. Dessutom har vi tagit oss en närmare titt på ett antal riktigt kul objektiv.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DIFO-1509-A-001-A

DigitalFoto nr 9-2015

DigitalFoto nummer 9-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I den här månadens tema kombinerar vi två olika huvudspår. Till att börja med går vi genom alla saker du måste tänka på inför din nästa fotoresa eller fotoroadtrip; vad ska du ha med dig för utrustning, hur ska du klä dig, och hur planerar du din fotografering? Dessutom kryddar vi innehållet med handfasta tips om hur du blir kung över långa exponeringar.
   • Fototips: I tidningens övriga fototips lär vi dig bland annat hur du fotar fantastiska slow-motion-bilder, hur du fångar bilder på småfåglar i trädgården, och hur du förevigar en miniskyline av ett fantasilandskap uppbyggt av skruvar och muttrar. Dessutom dyker vi ner i ämnet brännvidd, samtidigt som Scott Kelby visar hur du utnyttjar naturligt infallande ljus från ett fönster för att kunna ta det perfekta inomhusporträttet.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsfotografintervju har vi träffat Pulitzer Prize-vinnaren Lynsey Addario som under hela sin karriär haft siktet inställt på att fota konflikter och dokumentera konflikters inverkan på människor, samt kvinnofrågor.
   • Tester: Även bland månadens tester har vi massor spännande att bjuda på. Exempelvis har vi passat på att testa de båda nykomlingarna Canon EOS 750D och 760D, men även Samsung NX500. Dessutom har vi testat några av marknadens absolut bästa spegellösa systemkameror mot varandra.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DIFO-1508-A-001-A

DigitalFoto nr 8-2015

DigitalFoto nummer 8-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: Oavsett om du har proffsambitioner, eller helt enkelt bara hjälper en kompis eller familjemedlem så är det ett ganska stort projekt att ta sig an en bröllopsfotografering. Som tur är för dig så är temat i DigitalFoto 8-2015 en 12-sidig bröllopsfotospecial som går genom alla viktiga detaljer som du måste känna till för att klara att föreviga den stora dagen.
   • Fototips: I det här numret får du även tips om hur du tar coola HDR-bilder och hur du leker med färgpulver för att skapa annorlunda bilder. Dessutom låter vi en lärling följa med en av våra proffsfotografer under en dags fotografering på en fjärils- och fågelpark, plus att vi gör en djupdykning i ämnet autofokus. Plus ytterligare ett antal tips i vanlig ordning.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsfotografintervju har vi fått en pratstund med den världsberömde landskapsfotografen Charlie Waite, och vi har även fått följa med en fotograf som under ett antal år har dokumenterat en grupp utsatta Rumäner som bor i en underjordisk tunnel i Bukarest.
   • Tester: I det här numret av DigitalFoto testar vi de nya kameramodellerna Pentax K-S2 och lilla läckra Fujifilm X-A2. Dessutom har vi genomfört ett riktigt stort test av hela åtta stycken superzoomobjektiv.

…och mycket mycket mer.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DIFO-1507-A-001-A

DigitalFoto nr 7-2015

DigitalFoto nummer 7-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet:

   • Tema: I ett av numrets bärande artiklar har vi skickat ut en proffsfotograf på stan med en amatör i släptåg. Ämnet är gatufoto, och du får lära dig en hel del av denna genres hemligheter. Fine-Art, eller nakenfoto är en annan mycket gammal fotogenre, och det ämnet går vi genom i en artikel med start på sidan 20.
   • Fototips: Bland månadens fototips i DigitalFoto 7-2015 vill vi puffa lite extra för tipsen om hur du lyckas med dina panoramabilder, hur du kan föreviga dina barns fötter, och hur du ställer upp dina blixtar för att ta fantastiska porträttbilder. Dessutom gör vi en djupdykning i ämnet RAW-filer.
   • Månadens proffsintervju: I månadens intervju med en proffsfotograf har turen kommit till mästaren Elliott Erwitt, som berättar om sina bilder på presidenter, kändisar och hundar. Dessutom passar vi på att berätta om taxichauffören som har startat ett projekt där han fotar sina kunder.
   • Tester: I månadens stora jämförande test så har vi tagit en närmare titt på några av de allra bästa kamerorna du kan köpa för pengar för att se vad som är bäst för dig. Dessutom har vi testat Nikon D7200, Olympus OM-D E-M5, och en rad olika fototillbehör.

…och mycket mer i vanlig ordning

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DIFO-1506-A-001-A
DigitalFoto nr 6-2015

DigitalFoto nummer 6-2015 innehåller massor av spännande fotokunskaper, tester, tips och intervjuer. Nedan hittar du lite om innehållet.

   • Tema: I det här numret bjuder vi på tio tips till kreativ stadsfotografering, så varför inte testa lite fotografering i någon närliggande eller mer avlägsen urban miljö?
   • Fototips: Den här månaden kan du även se fram mot tips om hur du använder din externa blixt, hur du fotar lådkamerainspirerade bilder, och hur du kan ta innovativa porträttbilder på nya sätt. Dessutom gör vi en djupdykning i ämnet vitbalans, och låter mästaren Scott Kelby lära ut konsten att ta fantastiska porträtt med bara en blixt.
   • Månadens proffsintervju: I månadens proffsintervju har vi träffat den karismatiska Mary Ellen Mark, som sedan 1960-talet har arbetat för många av de riktigt stora amerikanska tidningarna med dokumentär- och porträttfoto, främst med inriktning på människor på samhällets skuggsidor. I det här numret har vi även fått en pratstund med fotografen Susan Meiselas, som under trettio år bland annat har arbetat med ett fotoprojekt i Nicaragua.
   • Tester: Avslutningsvis har vi testat de nya kamerorna Nikon D5500 och Panasonic GF7, och även passat på att testa fyra riktigt bra fotoskrivare.

…och mycket mer i vanlig ordning

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 15-03
DigitalFoto nr 5-2015

   • Tema: Låt dig inspireras av temat, som den här gången gör en djupdykning i ämnet landskapsfotografering. Ett antal landskapsproffs delar med sig av sina visdomar.
   • Fototips: Vi vill även göra reklam för härliga fototips om hur du fotar ljusspår, hur du fjärrstyr en eller flera kameror, hur du kan leka med vidvinkelobjektiv, och hur du skapar ett surrealistiskt bildmontage. Dessutom gör vi en djupdykning i ämnet exponering.
   • Månadens proffsintervju: Vi har också passat på att ta oss en pratstund med den firade fotojournalisten Don McCullin, som berättar om sitt liv i olika konflikthärdar, men även att han på äldre dar har dragit sig tillbaka och numera ägnar sin tid åt landskapsfotografering.
   • Tester: Tester: Vi har även passat på att ta en lite närmare titt på Sonys senaste spegellösa kamera med fullformatsensor – Sony A7 II. Dessutom har vi undersökt studioljus, och försöker få svaret på när det passar bäst att satsa på fast-, respektive blixtljus.

…och mycket mer i vanlig ordning

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 15-03
DigitalFoto nr 3-2015

   • Tema: Lär dig bemästra din kamera i 19 enkla steg. Vi går bland annat igenom hur du ställer in slutaren, bländaren, och den ack så viktiga ISO-inställningen. Men du kan även se fram emot genomgångar av fokuslägen, val av objektiv, konsten att reflektera ljus, en snabbkurs i utskrifter, filhantering, och en hel del annat smått och gott.
   • Fototips: I månadens fototips förklarar vi exempelvis hur du arbetar effektivt med långa exponeringar, hur du klonar dina modeller i en och samma bild, hur du bygger en ringblixt, hur du framgångsrikt fotar fåglar, och mycket mer. Dessutom tar vi en titt på hur det här med ISO fungerar.
   • Månadens proffsintervju: I månadens Vykort från gränslandet har vi träffat undervattensfotografen Sarah Lee, som berättar om hur hon tar sina fantastiska bilder av människor under vattenytan. I det här numret har vi även träffat och diskuterat foto med fotografen Rebekka Guðleifsdóttir. Hon berättar om hur hon arbetar med sina minst sagt personliga självporträtt.
   • Tester: Vi testar nya Samsung NX1 och Panasonic GM5. Dessutom passar vi på att jämföra ett antal vidvinkelobjektiv.

…och mycket mer i vanlig ordning

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 15-02
DigitalFoto nr 2-2015

   • Tema: 10 kreativa hemmaprojekt – bland annat tips om hur du kan ta fantastiska bilder av vattenstänk, skapa magiska bilder av olja i vatten, hitta fram till film-noir-känslan i ett svartvitt mästerverk, fota frukt på ett helt nytt sätt m m.
   • Fototips: HDR-fotografering, surrealistiska snöflingor, exponeringsgaffling, hemligheten bakom slutarhastigheten m m.
   • Månadens proffsintervju: Den brittiske fotografen Brian Griffin, som berättar om sin karriär som bland annat kantats av legendariska skivomslag, bilder på kändisar, och klassiska reklamjobb.
   • Tester: Canon EOS 7D Mk II, plus ett antal spännande mellanformatskameror.

…och mycket mer i vanlig ordning

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 15-01
DigitalFoto nr 1-2015
Hela temat i den här utgåvan har vi vigt till natthimlen, och gör då en rejäl djupdykning i ämnena natt- och astrofotografering. Faktum är att det inte är så krångligt som det till en början kanske verkar, och med våra enkla guider kommer du igång med fotografering av månen, stjärnspår, och galaxer på nolltid.
I det här numret passar vi även på att starta igång en ny serie med grundläggande kamerafunktioner, och vi börjar på sidan 42 med att göra en djupdykning i ämnet bländare. Men det är långt ifrån det enda fototipset vi delar med oss av den här gången. Vi delar även med oss av tips om makrofotografering, friläggning, seriebildtagning, delade toner, och mycket mer.
I månadens proffsintervju har vi träffat den amerikanske fotografen Ralph Gibson, som delar med sig av sin erfarenhet som proffsfotograf. Bland annat får vi reda på varför han tycker att det är viktigt att hitta sin inre röst.
I det är numret av DigitalFoto får du även stifta bekantskap med många trevliga produkter. Bland annat testar vi nya Nikon D750, Canon PowerShot G7 X, och mobiltelefonkameran Sony QX1. Dessutom så har vi testat sex budgetkamerakit för under 4 000 kronor.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


 

DF 13-04
DigitalFoto nr 13-2014
I det här numret är porträttfotografering det stora temat. Dessutom lägger vi hela tre sidor i avdelningen Plåta! på ämnet djurporträtt.

Bland det här numrets övriga fototips kan du bland annat se fram mot tips om hur du använder ett enbensstativ på bästa sätt, hur du fyller dina bilder med känsla och atmosfär, hur fokuspunkterna fungerar, och hur du tar knivskarpa bilder i en stad i skymning. Dessutom lär vi dig allt om hur bildvinkeln fungerar, och mycket mer. I Photoshopskolan fortsätter vi på den inslagna vägen och delar med oss av ännu fler Lightroomtips, men klämmer även in ett regelrätt tips om Photoshop.

I månadens stora proffsfotografintervju får du träffa Ken Kaminesky, som berättar om hur han tar sina fantastiska landskaps- och modellbilder. Dessutom har vi träffat två fotografer som har specialiserat sig på vulkanfotografering och inte drar sig för att ta ett dopp mitt under ett utbrott.

Bland månadens enskilda tester rekommenderas speciellt testet av lilla läckra Nikon 1 J4, samt Sony A5100. Dessutom kan vi i det här numret erbjuda ett stort test av några av marknadens allra hetaste retrokameror.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 12-2014
I temat i DigitalFoto 12-2014 får du inte mindre än 29 tips om sätt på vilka du faktiskt kan tjäna pengar på ditt fotograferande.
Bland tidningens övriga fototips kan vi kanske fresta med tips om hur du kan skapa spännande blombilder med belysning bakifrån, hur du fotar fantastiska ljusmönster med ett leksaksljussvärd, hur du bygger ett praktiskt gömsle, hur du tar sfäriska bilder, och mycket mer. Dessutom lär vi dig allt om Live-View.

Månadens proffsfotograf är Tom Barnes, en av Storbritanniens hetaste musikfotografer.
I det stora jämförande testet i det här numret har vi tagit oss en närmare titt på åtta ultravida zoomobjektiv som ger en rejäl vidvinkel, men ändå erbjuder zoommöjligheter. Vi har även tittat på två nya fasta vidvinkelobjektiv från Samyang .

Som om inte det vore nog med tester så har vi dessutom passat på att kolla in tre nya kameror. Först och främst har vi testat nya Sony A77 II, som är en SLT-kamera med halvtransparent spegel. Nästa på tur är Pentax mellanformatskamera 645Z, utrustad med en fantastisk 51 MP-sensor som verkligen fångar detaljer i massor. Sist, men inte minst, har vi testat Sonys senaste spegellösa med fullformatsensor – A7S.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 11-2014
Temat i DigitalFoto 11-2014 är trädgårdsfotografering, och det är lätt att tro att det är omöjligt att revolutionera denna klassiska fotogenre. Men allt är möjligt, och på tolv sidor lär vi dig ta bilder som får dina småkryp och blommor att verkligen sticka ut.

Men det är naturligtvis inte de enda fototipsen vi bjuder på den här månaden, utan du får även tips om hur du fotar infraröda bilder, använder ett polarisationsfilter, vad som krävs för att ta en perfekt porträttbild i en billig studiouppställning, och mycket mer. Dessutom lär vi dig bemästra kamerans bildstilar.

I månadens proffsintervju har vi träffat en riktig megastjärna inom foto och Photoshop – nämligen Scott Kelby. Dessutom har vi intervjuat BMX-fotografen Fred Murray, som reser jorden runt och plåtar våghalsiga cyklister.

Månadens enskilda kameratester kröns av en genomgång av nya heta Nikon D810, och vi passar även på att testa Sony A6000 och Samsung NX Mini. Sist, men inte minst har vi tagit oss en närmare titt på hela åtta teleobjektiv i Mellanprisklassen.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 10-2014
Temat i DigitalFoto nummer 10-2014 är ”De 10 viktigaste reglerna för landskapsfotografering”.

Men det är naturligtvis inte det enda du kan läsa om i det här numret. Vad sägs exempelvis om fototips om så pass skilda ämnen som fotografering av fjärilar och insekter, så använder du Live-View utomhus, och hyperfokalfokusering – så fungerar det. Dessutom lär vi dig att själv tillverka en softbox till din externa blixt, och mycket mer.

I månadens intervju med en proffsfotograf har vi träffat matfotografen Francesco Tonelli vars bilder sannerligen får det att vattnas i munnen. I avdelningen Vykort från gränslandet får vi dessutom den här gången träffa gatufotografen Dougie Wallace som har specialiserat sig på att fota svensexor och möhippor.

Är du intresserad av tester så innehåller tidningen ett helt batteri sådana. Förutom enskilda tester av praktiska fototillbehör har vi även passat på att skärskåda Panasonic Lumix GH4, Leica T, samt Nikon 1 V3. som om inte det vore nog så har vi även passat på att  jämföra ett antal Nikon- och Canonmodeller för att se vilken modell som verkligen är bäst.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 9-2014
I  temat i DigitalFoto 9-2014 lär vi ut recepten på hela tolv genvägar som du kan använda dig av när du ska ta bilder. Här avhandlar vi bland annat ämnen som actionbilder, skärpedjup, exponeringskompensation, konsten att vänta in ett motiv, skapa perfekta bakgrunder, och mycket mer. Du kommer säkert att tycka att vissa delar av urvalet är lite otippade, men vi garanterar att du med de här genvägarna i bakfickan står redo att ta dig an snart sagt vilken fotografisk situation som helst.

Men som vanligt så är temat inte allt i tidningen. Bland de övriga fototipsen vill vi puffa lite extra för tipsen om hur du använder gråfilter, hur du skapar en bildmosaik, och hur du ställer in kamerans olika ljusmätningsmetoder. Dessutom lär vi dig allt om dynamiskt omfång.

I månadens proffsintervju har vi träffat sportfotografen Dave Shopland, som delar med sig av sina erfarenheter från en värld av actionbilder.

Det här numret går dessutom i testernas tecken, och vi passar på att testa inte mindre än tre kameror, nämligen Nikon D4s, Canon EOS 1200D, och Samsung NX30. Dessutom bjuder vi på ett jämförande test av exklusiva fastobjektiv för spegellösa kameror. Och för att toppa det så har vi även kollat in några av marknadens färgkalibreringsenheter.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 8-2014
Stora delar av DigitalFoto 8-2014 genomsyras av ämnet svartvitt – från temat, via ett antal av de ordinarie fototipsen, till månadens Photoshoptips. Men i vanlig ordning så innehåller även det här numret en massa annat spännande, intressant och kul. Bland de övriga fototipsen kan nämnas tips om hur du utnyttjar dina objektiv till max, tips om hur du kan ta spännande bilder genom att fota genom ett prisma, och hur du fotar mat på ett snyggt sätt. Dessutom gör en helt ny vinjett sin entré i avdelningen Plåta! Från och med det här numret så kommer det nämligen alltid att finnas med en artikel om hur du optimerar din fotografering med din smartphonekamera.
I månadens proffsfotografintervju har vi träffat bröllopsfotografen Lisa Aldersley, och hon lär ut sina bästa tips och tricks för en riktigt lyckad dag före, under och efter vigseln.
Vi passar även på att testa den spegellösa Olympus OM-D E-M10 och korar dessutom den bästa kameran för max 5 500 kronor.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 7-2014
Temat i DigitalFoto 7-2014 är kreativ bildteknik, och vi visar att det faktiskt är ganska enkelt att skapa riktigt kreativa bilder med ganska små medel. I månadens övriga fototips lär vi dig bland annat hur du ska fokusera på det viktiga i ett motiv och hur du fotar fåglar. Dessutom går vi igenom allt om vitbalans, plus massor av andra saker.
Numrets enskilda kameratest ägnar vi åt Fujifilm X-T1, och i månadens stora jämförande test gör vi en djupdykning bland några av marknadens fullformatskameror.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 6-2014
Temat i DigitalFoto 6-2014 innehåller inte mindre än 150 av redaktionens bästa fototips. Det är helt enkelt en unik samling tips  som du kan ta med dig ut på din nästa fotorunda och hantera som vore de din alldeles egna verktygslåda. Förbered dig på en massiv kunskapsattack i så vitt skilda ämnen som planering, exponering, inställningar, fokusering, ljus, färger, komposition och kreativitet.

Bland månadens ordinarie fototips så gör vi även en djupdykning i skärpedjupets fantastiska värld, kollar in blomfotografering, lär dig skapa pixelerade bilder, visar hur du tar en spektakulär flerexponering, och mycket mer.
I månadens proffsfotografintervju  har vi talat med mode- och porträttfotografen Kevin Foord, som berättar om hur han arbetar. Vi har dessutom träffat Chris Arnade, som gick från att vara börsmäklare till att arbeta med att dokumentera missbrukarnas situation i New York-stadsdelen Bronx.

Bland månadens enskilda kameratester har vi hårdtestat nya Nikon D3300 och Fujifilm X-E2. Och som inte det vore nog så har vi passat på att testa ett antal superzoomobjektiv plus ett teleobjektiv för att hitta det bästa objektivet för foto på distans.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 5-2014
Temat i DigitalFoto 5-2014 är makrofotografering, och här ger vi dig en ordentlig guide i konsten att ta närbilder som ett proffs. En liten twist i sammanhanget är att våra råd utgår från att du ska slippa lämna din egen trädgård eller baksida.
Men temat är naturligtvis inte det enda vi bjuder på i det här numret. Bland övriga fototips kan nämnas tips om hur du fångar ljuset under den gyllene timmen, hur du fotar abstrakta bilder, hur du råder bot på kameraskak, hur du får härliga himlar med hjälp av ett polarisationsfilter, med mera.

I månadens proffsintervju får du träffa dokumentärfotografen Michael Freeman, som har rest jorden runt för att fota människor och dokumentera deras vardag. Vidare får du i vårt Vykort från gränslandet träffa resefotografen Darragh Mason Field som gjort det till en av sina uppgifter att dokumentera Aghori Sadhu-sekten i Indien.

Bland månadens tester rekommenderas speciellt vårt test av den extremt lilla spegellösa systemkameran Panasonic GM1, men även testet av superzoomkameran Sony RX10. I månadens stora jämförande test har vi tittat lite närmare på ett antal spegellösa systemkameror.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 4-2014
DigitalFoto nummer 4-2014 innehåller massor av spännande saker. Vad sägs exempelvis om att vi, för att sätta fokus på gatufoto, har valt just detta ämne som numrets tema. Med början på sidan 20 kan du därför glädja dig åt massor av tips som gör dig till gatufotomästare i ett kick!

Bland månadens fototips kan du exempelvis glädja dig åt bilfotografering, konsten att fota ljusspår, hemligheten bakom fantasilandskap, och djurfotografering, men även en rejäl genomgång om hur du bemästrar slutarhastigheten som ett proffs.
I månadens intervju får du stifta bekantskap med proffsfotografen Lawson Wood, som verkligen låter dig gå på djupet i ämnet undervattensfotografering.

Och självklart får du inte missa månadens stora jämförande test av studioblixtpaket, samt de enskilda testerna av Nikon Df och Nikon D5300.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 3-2014
I temat i DigitalFoto 3-2014 får du hänga med den professionelle landskapsfotografen David Clapp på en resa genom RAW-filsbearbetningens underbara värld. Han lär dig alla sina tidsbesparande knep, och visar dig sina RAW-moves. När du gått igenom hela temat kommer du garanterat att undra varför du någonsin brydde dig om JPEG.

I övrigt vill jag gärna puffa för våra fototips i vilka du, bland annat, får lära dig skapa kreativa kompositioner, fota mot solen, och bli en mästare på det missförstådda programläget.

I vår proffsfotografiintervju får vi den här gången träffa reklamfotografen Tim Tadder, som berättar om sin speciella visuella stil, och samtidigt avslöjar att han inte är rädd för att slänga sig in i privata projekt som bara är roliga.
Bland månadens tester så rekommenderas speciellt det stora jämförande testet av fasta porträttobjektiv, och du får inte heller missa de enskilda testerna av Nikon D610, och de spännande spegellösa fullformatarna Sony A7, och A7R.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!


DF 13-04
DigitalFoto nr 2-2014
Temat i DigitalFoto 2-2014 är fotografering av familj och vänner, med en massa bra tips om hur du kan ta professionella bilder av dina nära och kära – bilder som du kommer ha glädje av många år framöver. Bland annat går vi igenom grunderna i framgångsrik familjefotografering, både inom- och utomhus. Dessutom ger vi tips om hur du både kan använda naturligt och artificiellt ljus för att få till rätt ljussättning.

Som ett komplement till temat har vi intervjuat familjefotografen Andrea Denniss som delar med sig av sina bästa fototips.
Men det är naturligtvis inte allt. I månadens övriga tips får du bland annat lära dig att ta bilder med raka horisonter, tillverka en hålkamera, ta kreativa självporträtt, och mycket mer.

Testblocket är i vanlig ordning fyllt med tester av kameror och tillbehör. Bland annat har vi lyft på locket till snygga Nikon Df, men även testat Olympus nya värsting OM-D E-M1, och Samsungs systemkamera med inbyggt Androidoperativ – Galaxy NX. Slutligen har vi i ett stort jämförande test tagit oss an ett antal systemkameror för dig som gillar att fota i svagt ljus.

Beställ ditt exemplar här

Få DigitalFoto hem i brevlådan!