Så här fotar du en imponerande måne

Teknik 12 feb 2013

fota_moon

Skapa härliga resultat nattetid

Innan de ljusa sommarnätterna gör sitt intåg har du fantastiska möjligheter till att fota månen. De intressantaste bilderna får du precis efter solnedgången, då det fortfar-ande finns lite färg på himmelen. Använd en app, så som The Photographer’s Ephemeris (http://photoephemeris.com) för att räkna ut månens position under natten, och planera dina bilder efter detta.

Du kan använda flera olika objektiv – allt mellan 50 mm och 300 mm fungerar alldeles utmärkt. Men för att kunna fylla ut hela bilden kommer du behöva en rejäl brännvidd för att kunna komman ära. Med ett 400 mm-objektiv och en telekonverter på 2x på en APS-C-kamera kommer du ändå bara kunna fylla upp mindre än halva bilden. Här är beskärning den enda lösningen.

Varför inte testa att kombinera en förstorad måne, fotad med den långa änden av en zoom, med en bild tagen med en vidare brännvidd? Kameror som Canon EOS 6D

eller Nikon D300 har ett läge som låter dig kombinera två exponeringar i en bild. Först fotar du månen mot en svart himmel, med en exponering på runt 1/200 sekund vid f/11
(ISO 200). Kontrollera histogrammet så du inte överexponerar den och ta sedan en andra bild, men med normal exponering. För mer kontroll kan du kombinera bilderna med lager och Blandningslägen i Photoshop.

Sätt igång

  • Fota i RAW istället för JPEG för att få bäst kvalitet och flexibilitet vid redigering.
  • Fota i Manuellt läge för att lättare kunna kontrollera din exponering.
  • Kontrollera kamerans histogram – se till att grafen drar sig mot höger utan att den klipps.
  • Använd förstoringsfunktionen i Live View för att zooma in på månen och kontrollera fokuseringen.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.