Många kameranyheter från Leica

Systemkameror 18 maj 2012

För Leicafantasten finns nu ytterligare fyra kameror och ett objektiv på marknaden.

En av nyheterna är Leica M Monochrom, världens första digitala kamera för 35 mm fullformatsfotografering i svartvitt.

M Monochrom har inget färgfilter framför sensorn. Det innebär att den tar upp mer av det befintliga ljuset, vilket medför mindre brus och fler möjligheter till högre max-ISO på 10 000 istället för 2 500. Men i de flesta andra avseenden är kameran helt enkelt en svartvit version av Leicas mätsökarkamera, M9.

M Monochrom har en sensor på 18 MP och tack vare Leicas strävan efter kompatibilitet kan kameran även användas tillsammans med nästan alla objektiv som lanserats i M-serien sedan 1954.

Kameran, som finns tillgänglig för försäljning från och med juli, kommer att kosta ca 59 900 kronor.

I samband med M Monochrom-lanseringen lanserades även objektivet APO-Summicrom-M 50 mm f/2 ASPH, baserat på en design från 1979. Det är ett ljusstarkt objektiv som använder speciellt framställt glas för att minimera kromatisk aberration. Den har även ett inbyggt motljusskydd. Objektivet är tillgängligt från slutet av juli och kommer att kosta ca 50 000 kronor.

För den med lite mindre plånbok har även uppföljaren till V-Lux 30 kommit. Den nya V-Lux 40 är en superzoomare med en sensor på 14 MP och ett zoomomfång motsvarande 24-480 mm. Kameran filmar i 1080p, har en tretumsskärm med en upplösning på 460 000 pixlar och en inbyggd GPS. Kameran kommer med en prislapp på ca 6 500 kronor.

Även Leica X1 har fått sig en uppföljare i och med lanseringen av Leica X2. De största förändringarna jämfört med X1:an är den nya, nu tre gånger snabbare sensorn på 16 MP, och möjligheten att använda en elektronisk sökare på 1 440 000 pixlar. Men då Leica behåller formen från X1:an så finns inte den här gången heller någon optisk sökare inbyggd. En sådan finns istället som tillval. Objektivet har, precis som i X1-modellen, en fast brännvidd motsvarande 36 mm. Kameran finns tillgänglig nu och kostar ca 16 895 kronor.

För den som är intresserad av franskt mode är nu den tredje kameran från samarbetet med det franska modehuset Hermès på gång. Men det gäller att passa på då M9-P, som tillverkas i två uppsättningar, endast finns i 300 respektive 100 exemplar. Den senare ”Edition Hermès – Série Limitée Jean-Louis Dumas” har skapats för att hedra vänskapen mellan modehusets tidigare vd och Leica.

Den som är intresserad får vara beredd att hosta upp rejält med pengar, men du får mer än bara en kamera då ett, respektive tre objektiv följer med. Till den enklare varianten får du ett 50 mm f/1,4-objektiv, och till den mer exklusiva ett 28 mm f/2-, ett 50 mm f/0,95-, samt ett 90 mm f/2-objektiv.

Den första uppsättningen kommer att finnas tillgänglig i juni och kommer att kosta ca 180 000 kronor. Därefter kommer den andra, mer exklusiva, uppsättningen att säljas för det dubbla.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.