Lägg till vinjettering

Teknik 24 sep 2013

Skapa en diskret, skuggig ram

LaggTillVinjettering-Wordpress

Succén med Instagram har gett världen fler vinjetterade retrobilder av mat som ska ätas än världen någonsin skådat. Men en vinjettering kan både användas för att dra uppmärksamheten mot fokuspunkten, och som en förstärkande del i bilden.

Experimentera när du bearbetar bilderna. Bilder med stora, ljusa områden tjänar ofta på en diskret nermörkning i hörnen för att skapa balans, medan en starkare vinjettering kan tona ner distraherande element i bakgrunden.

Sätt igång

•  Fota i RAW så att du enkelt kan förstärka eller ta bort effekten.

• Använd Adobe Camera Raw eller Lightrooms vinjetteringsverktyg – en negativ mängd skapar mörk vinjettering, och en positiv en ljus.

• Börja diskret. Det är lätt gjort att lägga på för mycket när du har vita eller ljusa områden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.