Se mer av världen omkring dig

Teknik 22 aug 2013

Storslagen interiör, eller ett landskapspanorama? Möjligheterna är oändliga när du väl har plockat fram ditt vidvinkelobjektiv

SeMerAvVarldenOmkringDig-Wordpress

Varför inte damma av ditt vidvinkelobjektiv för att fotografera vidare vyer? Valet av motiv är helt upp till dig, men försök att vara så kreativ som möjligt när du arbetar med att trycka in mer av världen i en bild. Visst är det så att ju vidare objektivet är, desto mer kan du inkludera i en enda bild, men det betyder inte att du behöver ett objektiv med ultravida egenskaper. Varför inte kombinera individuella bilder till ett panorama eller ett ”vertorama”, som fotografen Roland Shainidze har gjort i den här interiörbilden. Du behöver inte ens ett vidvinkelobjektiv för att göra det, utan en standardzoom fungerar precis lika bra med den här tekniken.

Att fotografera med en vidare brännvidd innebär inte att du helt enkelt zoomar ut objektivet helt och hållet för att fånga hela vidden av en scen, eftersom brännvidden då kan bli väldigt liten i bilden och du kan få för mycket dödutrymme i förgrunden. Det kan givetvis vara din avsikt, men vidvinkelobjektiv ger väldigt effektiva resultat när de används på nära håll, då de överdriven storleken av förgrundsobjekt i relation till bakgrunden.

Så här får du ut det mesta av den större bilden

1. Gå nära med ditt vidvinkelobjektiv för att fotografera människor eller djur i deras naturliga miljö. Var djärv med kompositionen – du behöver inte få med hela huvudmotivet.

SeMerAvVarldenOmkringDig1-Wordpress

2. Du kan trycka in mer av världen med ett fisheyeobjektiv. Alternativt kan du sätta ihop flera bilder för att skapa en panoramabild, eller en dynamisk 360°-bild.

SeMerAvVarldenOmkringDig2-Wordpress

3. Välj en hög utsiktspunkt för att visa upp en vidsträckt bild av en stadsmiljö. Fotografera när solen står lågt på himmelen för att ta fram strukturerna i byggnaderna.

SeMerAvVarldenOmkringDig3-Wordpress

4. Ta en bild av världen ur grodperspektiv genom att gå ner lågt med ett objektiv med ultravid vinkel och rikta kameran uppåt. En kamera med utfällbar LCD-skärm underlättar det hela.

SeMerAvVarldenOmkringDig4-WordPress

Sätt igång

• Använd ledande linjer för att ta betraktaren från förgrunden till fokuspunkten.

• Använd förvrängningen som orsakas av att ett objektiv hålls nära motivet, på ett kreativt sätt.

• Undvik att använda mer än ett filter på ultravida objektiv, eftersom dessa kan göra
att hörnen i bilden mörkas ner – s.k. vinjettering.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.