SKAPA LIVFULLA ABSTRAKTER

Teknik 9 maj 2014

Ta en ny (och kladdig) titt på vattendroppsfotografering

SkapaLivfullaAbstrakter-WordpressBild: Corrie White

Det finns många motiv att rikta ett makroobjektiv mot, men vad sägs om att testa något mer extremt? Corrie White specialiserar sig på kreativa vattennärbilder (se www.liquiddropart.com för mer av hennes inspirerande bilder). Den här bilden visar vad du kan åstadkomma med ett antal enkla ingredienser.

”Den här bilden visar reaktionen mellan vatten, kondenserad mjölk, karamellfärg och akrylfärg”, säger Corrie. ”Om du droppar lite av mjölken på en platt yta och sedan lägger till karamellfärg och akrylfärg så kommer reaktionen mellan vätskorna få dem att spridas ut till abstrakta bilder. Jag fortsätter lägga till färg tills bilden blir för mörk och rörig och börjar då om med en annan. Ytan jag använder för de här abstrakterna är svart glas. Jag använder ett 100 mm f/2,8-makro på min Canon 7D och placerar det på ett avstånd på 50 cm ovanför glaset med hjälp av ett stativ.

”Det är viktigt att kameran är placerad vertikalt med glaset så att det mesta av bilden är i fokus. Jag använder även en extern blixt som är placerad nära ytan, vinklad på ett sådant sätt att jag inte får mycket blänk i bilden.

För att skapa mönstret målar jag upp en rektangel med mjölk som passar bildformatet och droppar sedan ner färg med en pipett medan jag tar foton för att fånga vätskornas rörelser på bild.”

Sätt igång

• Fokusera manuellt med hjälp av Live Views förstoringsfunktion.

• Använd en relativt liten bländare för att maximera skärpan. Corrie använde en exponering på 1/250 sek vid f/13, ISO 200.

• Ställ in det kontinuerliga matningsläget och ta bilder i korta serier med hjälp av en fjärrutlösare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.