Använd en dämpad färgpalett

Teknik 19 aug 2013

Lägg på en snygg, konstnärlig finish på dina landskapsbilder

AnvandEnDampadFargpalett-Wordpress

Du måste inte resa till Patagonien för att skapa bilder som är lika stilfulla som den här. Genom att reducera färgmättnaden och leka med kontrasten, som Alexander Deschaumes har gjort här, kan du ge dina motiv väldigt olika toner.

”Jag använde filter och justerade bildinställningarna direkt i kameran för att skapa  den visuella och känslomässiga känsla som jag ville ha i den här bilden”, säger Alexandre. ”Jag använde tonade gråfilter och polarisationsfilter, och valde manuellt en väldigt kall vitbalans, tillsammans med en bildinställning med hög kontrast och väldigt låg färgmättnad. När bilden sedan bearbetades så reducerade jag mättnaden ytterligare, ökade kontrasten i vissa delar av bilden och testade olika blå toner.

”Jag skapade även en svartvit version. Svartvitt har något enkelt som jag tycker om. Färgversionen, med den kalla, blåa, vitbalansen var kanske inte lika dramatisk, men mjukare och mer eterisk.”

 

Sätt igång

• Fota i RAW+JPEG-läge och justera ­kamerans inställningar. Du får då en version där alla aktuella inställningar finns (JPEG) och en annan där du kan justera effekterna (RAW).

• Använd kamerans bildstilar för att justera färg- och kontrastbalansen.

• Kontrollera histogrammet efter en testbild, för att se till att inga högdagrar är urfrätta. Då får du reducera exponeringen och ta en ny bild

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Stefan Axel Larsson 19 aug 2013

Ännu enklare – gör t ex ett svart lager i PS och lägg det överst och välj ”Colour” i blending mode, ändra opaciteten på lagret efter behov.

Svara
  Dietmar Heinrich 23 aug 2013

  Hej Stefan,
  Ja, man brukar ju säga att alla vägar leder till Rom. Det finns naturligtvis många sätt att komma fram till liknande resultat. Och här har du hittat ytterligare ett sätt.

  Tack för tipset!

  Med vänlig hälsning,
  Dietmar

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.