ZOOMA EN VY

Teknik 2 mar 2015

Fräscha upp dina zoomkunskaper

ZoomaEnVy-Wordpress

Vill du skapa något annorlunda och kreativt med träd och blommor istället för de vanliga närbilderna av blomblad och oskarpa bakgrunder? En zoomeffekt är en cool teknik som ofta används på blommor, men som kan appliceras även på färgglada träd och buskar.

Zoomeffekten skapar ett ”ljushastighetsperspektiv” (likt det i Star Wars-filmerna), och kan till och med användas i porträttsammanhang. Det är ett enkelt sätt att imponera på vänner och familj, och svårt att återskapa i efterbehandlingen. För att en zoomeffekt ska fungera ska du välja ett motiv med bra mönster och kontrast, samtidigt som mycket ljus är till stor hjälp.

Först ska du ställa in en lång exponering. Med slutaren fortfarande öppen vrider du
zoomobjektivet in och ut för att få önskad effekt. Ge inte upp om det inte blir rätt första gången, utan experimentera med olika slutartids- och bländarkombinationer. Men var försiktig med ditt objektiv – vrid inte så mycket så att du skadar det.

Sätt igång

  • Välj en längre slutartid. Vi tog den här bilden vid 1/15 sek, men du kan även testa en sekund eller längre.
  • Längre slutartider släpper in mer ljus, så du kan behöva välja en mindre bländare (högre f-tal) för att undvika överexponering. Det kan också hjälpa att hålla sig borta från starkt ljus.
  • Zoomeffekten fungerar även med blixt, eftersom du kan frysa en del av scenen samtidigt som du fångar rörelsen runt den.
  • Eftersom du gör så mycket oskarpt måste du ha en stark fokuspunkt i bilden, så tänk på det när du komponerar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.