UPPTÄCK DET FINA MED RINGBLIXT

Teknik 18 maj 2015

Skaffa en ringblixtadapter för porträtt med en twist

UpptackDetFinaMedRingblixt2-Wordpress

Är du trött på de vanliga blixteffekterna? Varför då inte testa på ringblixtar? Och oroa dig inte, du behöver inte belåna huset för att ha råd med det.

Ringblixtar är runda blixtenheter som ger en jämn belysning med få skuggor, så de har länge prisats av porträtt- och makrofotografer. Tack vare nya ringadaptrar har ringblixteffekten blivit mycket billigare att återskapa. Istället för att innehålla en egen ljuskälla sätts ringblixtadaptrar fast på kamerans inbyggda blixt och böjer ljuset genom sin runda struktur.UpptackDetFinaMedRingblix1-Wordpress

Ett bra exempel är RayFlash Universal. ”För det typiska ringblixtutseendet i porträtt är det bäst att vara nära, ungefär huvud och axlar eller halvkropp”, säger RayFlash-specialisten Hardy Haase. ”Placera inte motivet för nära en bakgrund eller vägg; då får du en mörk kontur runt motivet.”

Sätt igång

  • En ringblixtadapter är bra som fyllnadsblixt då du fotar grupper eller fotar inomhus. Eftersom den sitter på kamerans framsida lyfter den skuggor och ger kontrast.
  • Ringblixtadaptrar är också bra för makroarbete – de skapar bra definition och färgåtergivning, och är inte lika hårda som en liten, objektivmonterad ringblixt.
  • ”Vid sidan om kameran fungerar en RayFlash även som ett bra portabelt softlight”, säger Hardy.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.