DAGS ATT KONTEMPLERA

Teknik 28 feb 2015

Låna Buddistidéer för bilder fulla av insikt

DagsAttKontemplera1-Wordpress

Medveten närvaro – mindfulness – är det senaste modeordet inom populärpsykologin, och det kan även appliceras på fotografering. Det handlar om att fullt ut vara en del av ögonblicket och fokusera på vad du gör, medveten om dina tankar och känslor, men inte låta dig styras av dem.

Om du är trött på att fota de vanliga sensommarmotiven kan du testa lite medveten fotografering – precis som fotografen och buddhisten Kimberly Poppe. ”Insiktsfull fotografering är ett sätt att utforska och upptäcka skönheten i vardagslivet – det ovanliga i det vanliga”, förklarar hon. ”Allt kan vara ett lämpligt motiv för tankfull fotografering. Du kan börja hemma i ditt eget kök, på din bakgård, eller ute på gatan. Om du tar dig tid att verkligen sakta ner och betrakta så finns det otroligt många källor till bildmaterial omkring dig.”

DagsAttKontemplera2-Wordpress

Kimberly tror att de här begrundande tankarna är viktiga även vid efterbehandlingen. ”Försök att i programmet förtydliga vad det var du faktiskt såg. I vår tid av digital manipulering , där bilderna många gånger är rejält manipulerade, övermättade och överbearbetade kan experimentering med tankfull fotografering hjälpa dig komma tillbaka till det du faktiskt ser. Som Saul Leiter sa: “Att se är en försummad syssla.”

Mer information hittar du här.

Sätt igång

  • För en dag (eller en vecka) ska du fokusera på att helt enkelt se färg, eller textur, till exempel ojämnheten på en gammal tegelstensvägg eller mjukheten på en silkesskjorta. Eller varför inte ljuset i sig medan det rör sig över ditt morgonkaffe.
  • Det kan vara enklast att börja med starkt solljus, men du kan även börja arbeta med att upptäcka mönster av artificiellt ljus.
  • När du ser något eller något får dig att stanna upp ska du hålla dig till vad du faktiskt ser, och sedan försöka fånga det så verklighetstroget som möjligt. Det innebär att fotografera det du verkligen såg, utan att lägga tid på att göra det mer dramatiskt.
  • I din komposition ska du försöka fånga kärnan i det du ser, och inte försöka trycka in allt annat. Ju mindre, desto bättre är det som gäller här.

DagsAttKontemplera3-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.