TA VACKRA KUSTBILDER

Teknik 15 Dec 2014

Bege dig till kusten och fota dramatiska kustlandskap

TaVackraKustbilder1-Wordpress

Nu vill vi att du ska börja fundera på kreativa havslandskap. Oavsett om du fokuserar vida kustscener eller de finare detaljerna i vågorna som slår in tycker vi att du ska försöka ta bilder som skriker saltstänk. Rätt ljus och dramatiskt väder är viktiga detaljer i havslandskapet, så utnyttja vind, moln och dimma. Det bästa ljuset uppstår ofta vid gryningen, eller precis innan mörkret faller.

Känn inte att du måste bära med dig massor av objektiv. Hav- och skogfotografen David Baker klarar sig med enbart två objektiv, ett på 24-70 mm och ett på 70-300 mm, till sin Canon 50D Mark II. Försök att hitta ett förhållande mellan molnen och vågorna för att kunna fånga intressanta mönster och former i dina bilder.

Fånga havets storhet

Försök att fota kusten på nya och intressanta sätt: långt exponerade vattenscener med sjögrästäckta stenar i förgrunden och apokalyptiska himlar ovanför har avbildats tusen gånger om. Som du kan se här gillar David Baker olika tillvägagångssätt. Han ger mycket tanke åt grafiska former och texturer i bilderna, särskilt trianglar eller vågor i sicksackform.

TaVackraKustbilder2-Wordpress

  1. I den här bilden har David använt en lång slutartid för att nästan göra havet och himmelen till ett – försök att fånga förhållandet mellan vågorna och himmelen i dina bilder också.

TaVackraKustbilder3-Wordpress

 

  1. Använd svartvitt där det finns många grafiska former och massor av kontrast. Glöm inte att fota i färg i RAW och sedan konvertera till svartvitt i efterhand.

TaVackraKustbilder4-Wordpress

 

  1. I den här bilden fotade David vid 1/250 sek och f/8. Det lät honom fånga dramatiken i vågorna som slog in och behålla lite rörelse för att inte få det hela att se statiska ut.

TaVackraKustbilder5-Wordpress

  1. Var inte rädd för att skapa lite extra visuellt intresse genom att inkludera klippor. En lång exponering på 0,4 sek vid f/11 användes för att hålla tillbaka vågorna, men det ändå finns viss rörelse i bilden.

 

Sätt igång

  • Experimentera med slutartider – en lång slutartid på 0,3 sekunder är fantastiskt för att fånga textur och vågformationer.
  • Använd en bländare på f/16 eller mindre för att se till att du får maximalt med skärpedjup i bilden, för en mer traditionell kustscen.
  • Ta med filter. David Baker älskar tonade och vanliga gråfilter.
  • Experimentera med vitbalansen. Du kan addera lite blått i färgtemperaturen för att ge scenerna ett kallare utseende, men se till att du inte tar det för långtt.
  • Använd skuggning och efterbelysning för att förstärka kontrasten och experimentera med Kurvor för en dramatiskt, men inte över­arbetad, effekt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.