FOTOGRAFERA FOLK SOM JOBBAR

Teknik 5 okt 2015

Ta porträtt som berättar en historia om motivet

FotograferaFolkSomJobbar-Wordpress

Om du inte kommer på något att fotografera behöver du inte gå längre än till lokala företag i din närhet. Du kan ta fantastiska bilder av människor som arbetar, särskilt i tillverkningsindustrin. Det är en metod som även användes av fotografen Martin Parr i ­projektet Black Country Stories. Men du behöver inte Martins stjärnstatus eller tillgång till spännande platser för att kunna ta minnes­värda och ibland profilhöjande bilder.

Terry Livesey tog bilder av arbetande människor som kom långt i tävlingen Make it Britain. ”Tillverkning erbjuder oändliga ­möjligheter för kreativa, dramatiska och iögonfallande bilder men det svåra är att verkligen fånga känslan”, förklarar Terry.

”Jag hade inte deltagit i den där tävlingen tidigare, men jag kände att jag borde vara med eftersom jag arbetar ganska mycket med brittiska tillverkningsföretag. De har så mycket historia, vilket är fantastiskt ­eftersom det ger dig så många motiv att välja mellan. Jag skulle rekommendera att du börjar titta på företag i din närhet och hålla det lokalt: de kommer vara glada över att få arbeta med dig, och du kommer i viss mån känna att du ger stöd åt samhället.”

www.terryliveseyphotography.co.uk

Sätt igång

  • Det finns många sätt att ta porträtt av arbetande människor, men det är viktigt att fånga en känsla av sammanhang och plats – så se till att du inkluderar verktyg och maskiner.
  • Testa att använda stora bländare och enpunkts-AF med porträtt så att du kan hålla huvudmotivet skarpt och bibehålla ett ­sammanhang utan att skarpt fokuserade element i bakgrunden blir en distraktion.
  • Försök att fånga koncentrationen hos någon som arbetar hårt – ögonkontakt kan vara en kraftfull och atmosfärisk detalj
  • Svartvita konverteringar fungerar bra, men det gör också diskret uttunnade bilder för att skapa en industriell känsla.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.