FOTA PRODUKTER MED EN SMARTPHONE

Teknik 9 okt 2015

Vem behöver egentligen en systemkamera och ett dyrt och komplext ljussättningssystem?

FotaProdukterMedEnSmartphone-Wordpress

När du är i behov av lite snabb, men effektiv produktfotografering kan du göra det med en kombination av din smartphone och lite uppfinningsrikedom. Tilo Gockel bevisar det med sin bild av en kniv som helt enkelt togs med en iPhone och lite kreativ ljussättning.

”Först monterar du telefonen på ett stativ och använder en kabelutlösare för att säkerställa skärpan, eller så ställer du in självutlösaren”, förklarar Tilo. ”För att få ett bra skärpedjup kan du stapla några bilder med olika fokus. Här staplade jag två bilder – en för bladet, och en för handtaget – och kombinerade sedan de två i Photoshop. Därefter använde jag en app som heter 645 Pro Mk III för att justera vitbalansen och ISO-värdet, och fotade kniven mot en ­skifferplatta.”

För ljussättningen testade Tilo olika vinklar och staniolpapper för att få en vacker övergång över knivens ytor. ”För att skapa den varmkalla kontrasten använde jag en halo­genlampa bakifrån och två kalla vita LED-­ficklampor från sidorna. Lamporna och folien sattes fast med klämmor.”

www.fotopraxis.net

Sätt igång

  • För att skapa ett bättre perspektiv föreslår Tilo att du fotar från ett längre avstånd, och sedan beskär bilden. Alternativt kan du använda ett teleobjektiv på din smartphone.
  • I Photoshop kombinerade Tilo sina två bilder och rensade sedan upp bakgrunden. Han klonade även bort metallstödet. Till sist slog han ihop bilderna med masker.
  • Glöm inte att göra färg- och kontrastjusteringar och lägga på lite skärpa för att bilden ska se så bra ut som möjligt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.