TITTA UPP MOT STJÄRNORNA

Teknik 3 okt 2015

Använd höga ISO-tal för att fota vackra nattbilder

TittaUppMotStjarnorna-Wordpress

I år tycker vi att du ska skapa mer med hjälp av din kameras möjligheter vid höga ISO-tal. Att kunna ändra ISO-värdet (dvs. ljuskänsligheten, eller det som brukade kallas för filmhastighet) är en av de största fördelarna med digitalkameror, men det är förvånande att det är så otroligt många fotografer som inte gillar att gå över ISO 1600. Brus är visserligen en större risk vid högre ISO-värden, men moderna kameror är mycket bättre på att undvika problemet med brus, och med Lightroom och Photoshop kan du enkelt redigera bort brus som ändå dyker upp.

Beth Moon har skapat riktigt vackra nattbilder av gamla träd i sin serie Diamond Nights genom att verkligen utmana ISO-prestandan i sin kamera, och även använda blixt där det behövs. ”Fram till den här serien har jag alltid fotat analogt, och det är bara tack vare de digitala förbättringarna som bilder som den här nu är möjliga”, förklarar hon. ”De flesta bilder i Diamond Nights skapades under månlösa nätter, och togs med ett vidvinkelobjektiv och ISO-värdet inställt på 3200 till 6400. Exponeringar upp till 30 sekunder lät tillräckligt med ljus komma in i bilden utan att stjärnorna rörde sig alltför mycket.”

Beth säger att varje plats krävde mycket experimenterande och olika ljussättningstekniker. ”Ibland räckte det med en kort blixt med diffuserat ljus från en ficklampa som lös genom ett tyg. För vidare landskaps­bilder använde jag reflekterat ljus från flera blixtar för att få en mjukare och naturligare glöd.”

www.bethmoon.com

Sätt igång

  • Ljusföroreningar kan vara ett problem när du försöker skapa ljusa konstellationer. De flesta av Beths avlägsna platser i Diamond Nights fotades i Afrika, men det finns så klart även avlägsna och mörka platser i Sverige.
  • Ett stadigt stativ och en kabelutlösare är nödvändigt för att skapa långa ­exponeringar. Ett resestativ i kolfiber äter inte upp all din tillåtna bagagevikt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.