GÖR BILEN TILL STJÄRNA

Teknik 14 maj 2016

Härligt och snyggt resultat genom att ljusmåla en bil med enbart en ljuskälla

GorBilenTillStjarnan-Wordpress

Ljusmålning kan användas på massor av motiv. Trots att det är en populär teknik för landskap och byggnader kan den även användas för att skapa vackra bilder av bilar och andra fordon.

Ljusmålningsspecialisten Cristian Serrano skapar fantastiska resultat med enbart en ljuskälla, och han vill inte lägga en massa pengar på en hel uppsättning studioblixtar. Som du kan se i den här bilden av en vackert belyst bil av märket Volkswagen så är resultaten imponerande med tanke på den begränsade utrustning han använder, och den skulle inte vara malplacerad ens i en biltidning eller blogg.

”Jag började med att bestämma mig för hur jag ville att den färdiga bilden skulle se ut”, förklarar han. ”När jag har ett koncept klart för mig flyttar jag runt bilen tills den hamnar i rätt vinkel mot kameran. Sedan väntar jag helt enkelt på att solen ska gå ner, och det är tillräckligt mörkt för mig att börja ljusmåla.”

När han har uppnått de naturliga ljusförhållandena tar Cristian fram en 1 000 watts softbox på 50 x 70 cm. ”Jag monterar min kamera på ett stativ och använder en timer, och ställer in en exponering på 5-10 sekunder. Det gör att jag kan gå runt bilen och belysa den på ett vackert sätt. Jag gör det ett antal gånger från olika vinklar och höjder för att få så många alternativ som möjligt.”

Utöver att visa upp ditt vackra åk är den här enkla tekniken också ett bra sätt att skapa bilder som verkligen sticker ut inför en eventuell försäljning.

Så får du ihop det

Vid efterbehandlingen tar Cristian in bilderna i Photoshop och väljer ut ett antal innan han börjar maska. ”Jag använder ungefär tre till sex bilder till varje projekt, och tillsammans visar de en perfekt belyst bil”, förklarar han. ”Jag maskar bort bakgrunden och gör den helsvart för att gömma ljusspåren och andra bakgrundsobjekt.” Photoshops blandningsläge Ljusare kan vara användbart för att kombinera bilder på det här sättet eftersom det bara tar fram delarna som har ljusare områden än de i lagret under.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.