X100T – AVANCERAD KOMPAKTKAMERA FRÅN FUJIFILM

Systemkameror 23 sep 2014

X100T är den tredje inkarnationen av Fujifilms X100-modell, och under skalet finns en hel del nyheter, exempelvis en förbättrad hybridsökare, en större LCD-skärm, snabbare elektronisk slutare, m.m

Fujifilm X100T

Den avancerade kompaktkameran Fujifilm X100 lanserades i mars 2011. I februari 2012 kom uppföljaren X100s med uppdateringar som ny sensor och processor, snabbare autofokus och en vidareutvecklad sökare. Nu är det dags för den tredje generationen av X100, vilken har fått beteckningen Fujifilm X100T.

Precis som föregångaren så är X100T utrustad med ett fastobjektiv på motsvarande 23 mm, en 16,3-megapixels X-Trans CMOS II-sensor i APS-C-storlek, samt en EXR Processor II. Kameran har dessutom, precis som X100T, en hybridsökare, som kombinerar en optisk sökare med överliggande digital information med en 2 360 000-punkters elektronisk sökare. Sökaren har dock utvecklats på flera punkter, både i optiskt och elektroniskt läge. För att underlätta manuell fokusering i optiskt läge visas nu en förstoring av fokusområdet i det nedre högra hörnet av sökaren. Det går att välja olika förstoringsgrader för fokusområdet, och funktionerna digital split image och focus peak highlight finns också tillgängliga. Ljusramen som markerar bildutsnittet i den optiska sökaren ska dessutom ha blivit mer exakt och parallaxkorrektionen sker nu i realtid för att avspegla den slutgiltiga bilden på ett bättre sätt (i manuellt fokusläge).

Den elektroniska sökarens fördröjning ska också ha förbättrats avsevärt, och antalet bilder per sekund bibehålls nu även vid sämre ljusförhållanden. Sökarbildens ljusstyrka justeras också automatiskt efter omgivningsljuset, och med det nya inställningsvalet ”natural live view” ges möjligheten att stänga av förhandsgranskningen av valda bildinställningar (exempelvis filmsimulering) för att får en så naturlig sökarbild som möjligt.

Fujifilm X100T

Exponeringskompensationen har utökats till ± 3 steg, och bländarringen går nu att ändra i 1/3-steg, något som bara var möjligt tidigare med hjälp av inmatningshjulet på baksidan. X100T erbjuder sju anpassningsbara funktionsknappar, och kamerans Q-meny går nu att utforma efter egna önskemål för att få full kontroll över alla inställningar och funktioner.

För att förenkla fotografering i starkt ljus med stor bländaröppning går det nu att använda en snabbare elektronisk slutare med en maximal slutartid på 1/32000.

Vidare har kamerans LCD-skärm blivit större (3 tum) och fått högre upplösning (1 040 000 pixlar), och videofunktionen har fått fler valbara bildhastigheter (60/50/30/25/24), samt möjlighet att ställa in bländare, slutare och ISO manuellt under filminspelning.

Vill du kunna anpassa bilderna redan i kameran så erbjuds 11 olika filmsimuleringslägen, inklusive det nyutvecklade Classic Chrome-läget.

Med kamerans inbyggda Wi-Fi-stöd och appen Fujifilm Camera Remote går det att ta bilder och video, samt fjärrstyra många av kamerans funktioner. Det går också att trådlöst föra över bilder till smartphones, surfplattor och dator. Dessutom erbjuder kameran trådlös säkerhetskopiering till både PC och Mac.

Fujifilm X100T

Slutligen bör även noteras att ytterligare några detaljer har hängt med från föregångaren, exempelvis intelligent Hybrid-AF, som kombinerar fasdetektering med kontrastautofokus, en seriebildtagningshastighet i högsta upplösning på 6 bilder/sekund, en mikrofoningång, en möjlighet att ta bilder både i RAW och JPEG, samt en tillbehörssko för exempelvis extern blixt.

Fujifilm X100T finns i färgerna silver och svart, och börjar säljas i november till ett cirkapris på 12 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.