VAR EN DEL AV NATTEN

Teknik 25 maj 2015

Bli kreativ med stjärnspår, nattliga bilbilder och mycket mer

VarEnDelAvNatten1-Wordpress

Nätterna börjar bli längre igen. Visst är det synd att förlora de här härliga sommarkvällarna, men det innebär att det finns mer tid för dig att testa på nattfotografering. Stjärnspår är ett särskilt bra motiv, och du behöver inte vara ett proffs med massor av dyr utrustning, vilket amatören Tim Burgess är ett bevis på. ”Jag älskar att fota stjärnspår. Sikta alltid in dig på polstjärnan för att skapa koncentriska cirklar, och använd den största bildvinkeln på objektivet för att fånga så mycket himmel som möjligt.”

Tim använder en intervallometer för att ta flera bilder under minst 30 minuter, vilka han sedan blandar ihop. “Jag rekommenderar Markus Enzweilers kostnadsfria program Starstax som hjälp när du ska sätta ihop den färdiga bilden.” VarEnDelAvNatten2-Wordpress

Tim sätter även kameran i baksätet på sin bild och fotograferar sig själv när han kör igenom coola ljusspår. ”Nyckeln är att placera stativet säkert i baksätet och köra mjukt för att undvika för mycket kameraskak”, säger han.

www.flickr.com/photos/perfexeon

Sätt igång

  • Använd ett stadigt stativ och fjärrutlösare eller intervallometer för att ta ett flertal bilder, vilka sedan kan sättas ihop i Photoshop.
  • Komposition är viktigt, så inkludera en intressant förgrund för att skapa skala i bilden.
  • Använd Live View för att fokusera på ditt motiv eller oändligheten. Zoomar du in i Live View blir det enklare att fotografera.
  • För stjärnspår gillar Tim att börja med en vältestad inställning och sedan justera därifrån. Testa det manuella läget, f/5,6 vid 30 sekunder, ISO 400.

VarEnDelAvNatten3-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.