Utforska konturljus

Teknik 18 jan 2014

Underexponera för mer stämning

UtforskaKonturljus-Wordpress

Det kan vara svårt att lyckas med konturljus, men när det görs bra kan det producera stämningsmättade bilder. Nyckeln är att hitta ett motiv som passar den här typen av ljussättning, och sedan exponera bilden så att det mesta är mörkt, samtidigt som en glödande kontur lämnas runt motivet.

Leta efter motiv där konturen både är utmärkande, och kommer ”glöda” i motljus. Placera dig själv så att motivet är belyst bakifrån och växla till punktmätning. I Bländarförval mäter du kanten och rattar in en 1-2 stegs positiv exponeringskompensation, eller mäter motivet och rattar in -1 till -4 steg.

Sätt igång

• Sätt på ett motljusskydd och se upp med linsöverstrålning.

• Inkludera element som dimma, eller imman från djurets andedräkt som en del av din ­komposition.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.