VAR SMART MED INFRARÖTT

Teknik 9 jan 2016

Den här tekniken erbjuder mer än vita sockervaddsträd

VarSmartMedInfrarott-WordpressDu tror kanske att infraröd fotografering är en ganska förutsägbar teknik som har använts till leda, men den här bilden från Buciegas i Spanien, tagen av Pedro Fernandez Aguado, bör ganska säkert både glädja och inspirera dig. ”Jag använder en Canon EOS 20D konverterad till infrarött”, förklarar han. ”Trots att det finns utmärkta IR-filter kan du reducera exponeringstiderna och få bättre resultat om du använder en modifierad kamera.”

Pedros kamera är konverterad till en våglängd på 720nm, vilket han tycker är en bra början. ”Våglängder under den skapar mer färgstick och ger mindre frihet i efterbehandlingen.”

Pedro fotar även samma scener med en vanlig kamera så att han kan lägga till element i den infraröda bilden om det skulle behövas. ”Jag försöker alltid välja landskap med grön grönska och himlar med moln”, fortsätter han. “Men andra element, som vatten och arkitektur, kan också se bra ut i infrarött.”

www.500px.com/fotoaguado

Sätt igång

  • Du behöver inte stiga upp tidigt på morgonen för att fånga det bästa ljuset. Pedro fotar mitt på dagen.
  • Glöm inte principerna inom bra landskapskomposition – en intressant förgrund och en stark fokuspunkt som tillfredstället ögat.
  • Var tålmodig i redigeringsstadiet. Som Pedro säger är infrarött ”en kreativ konst som tar tid att lära sig tills du har uppnått det önskade resultatet.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.