Hitta djuren vid kusten

Teknik 25 aug 2013

Ta fantastiska bilder av vackra sjöfåglar, deras beteende och miljö

HittaDjurenVidKusten-Wordpress

Sommaren är perfekt för fotografering av sjöfåglar. Fåglarna är inte bara som vackrast, utan det finns också mycket beteende att fokusera på. Trots den ofta svårtillgängliga miljö de lever i är sjöfåglar ofta de mest tillgängliga motiven inom djurlivsfotografering. ”Sjöfåglar lever ofta på de mest spektakulära platserna, så där det är möjligt ska du försöka få med lite av miljön”, säger djurlivsproffset Andrew Parkinson. ”På så sätt avslöjar du något mer om motivet, samt ger det ett sammanhang.”

”Sommaren är en väldigt färggrann tid, så försök att ge dig ut när färgerna är som starkast, antingen vid gryningen eller skymningen. Men använd inte molniga dagar som en ursäkt för att inte bege dig ut, eftersom det är förhållanden som är perfekta för att ta fram även de minsta av fjädrarnas detaljer, och för att fotografera svartvita fåglar.

”Lunnefåglar kan vara otroligt tillmötesgående, men de måste ändå behandlas med stor respekt. Kom ihåg att det här är en viktig tid på året för dem. Även om de är lätta att närma sig så brukar jag krypa på mage mot dem och göra regelbundna pauser för att ge dem tid att acceptera mig. Många av alkarna är små fåglar, så du tjänar på att fotografera i ögonnivå. Det skapar en intimare bild och får fåglarna att sticka ut från omgivningen.”

Sätt igång

• Använd teleobjektiv och en stora bländare för att isolera enskilda fåglar, och ett standard- eller vidvinkelobjektiv för att få med mer av kolonin.

• Med mörka fåglar som lunnefåglar ska du vara beredd på att behöva lägga på negativ exponeringskompensation för att förhindra att de vita fjädrarna blir ”klippta”.

• För porträtt ska du används enbilds-AF, och för actionbilder växlar du till kontinuerlig autofokus.

• Många fåglar återvänder regelbundet med mat till sina ungar, och Andrew föreslår att du spenderar lite tid med att lära dig deras flygvägar. ”Placera dig med vinden i ryggen och försöka få autofokusen att låsa på dem en bit bort, eftersom du då kan följa dem hela vägen in, plus att du kommer at ha alla förutsättningar för att fånga den klassiska bilden där fågeln har vingarna utsträckta.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.