Ut och fota vägar

Teknik 20 jan 2014

Ibland kan det vara svårt att se det vardagliga, men ge dig ut och gör ett försök

UtOchFotaVagar1-Wordpress

Ta en titt runtomkring dig och ta kreativa och fängslande bilder av vardagliga motiv som vi alla är vana vid. Vägar erbjuder mycket potential för intressanta bilder, och var inte rädd för att variera dig.

Du väljer kanske en låg vinkel med ett vidvinkelobjektiv så att asfalten dominerar bilden, eller så kanske du väljer att fota från långt håll med ett teleobjektiv för att komprimera scenen.

Själva vägen måste vara fokuspunkten i din bild, men vägmarkeringar, skyltar och trafik är även de en del av temat. Att låsa kameran på stativet och använda en längre slutartid låter dig lägga till rörelseoskärpa från den passerande trafiken – det är en effektiv teknik under dagen, men den sticker verkligen ut kvällstid.

Du ska så klart inte göra något farligt i jakten på den perfekta bilden. Håll dig på säkert avstånd, och tänk även på andras säkerhet. Det förbättrar garanterat dina bilder.

Sätt igång

• Använd lågt sidoljus för att framhäva texturen på vägens yta.

• Överväg att använda vägen som en ledande linje genom bilden.

• Ta med en vän som kan hålla koll på trafiken medan du tar bilderna. Ställ inte upp stativet precis bredvid vägen!

Mer inspiration

UtOchFotaVagar2-Wordpress

1. Vägen kan vara en lämplig fokuspunkt i sig om du fotar den i det bästa ljuset. Det innebär att gå upp tidigt, men fördelen är att det inte finns mycket trafik på vägen.

UtOchFotaVagar3-Wordpress

2. Om du vill inkludera ljusspår ska du börja fotografera innan det är helt mörkt. Det låter dig behålla viss färg på himmelen, vilket skapar en bättre balans mot förgrunden.

UtOchFotaVagar4-Wordpress

3. Placeringen av horisonten gör en stor skillnad för känslan i bilden. Placera den mot nederdelen av bilden , så handlar bilden mer om resan.

UtOchFotaVagar5-Wordpress

4. Försök att göra texturen i en väg till nyckelelementet. Använd sidoljus för att förstärka formen, och inkludera skuggor från träd, byggnader, fordon eller människor för att skapa intresse.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.