TRAFIKSPÅR

Teknik 18 aug 2015

Fota långsamt vid vägkanten

Här är en bra teknik du kan testa året om. Använd en lång exponering för att skapa coola trafikspår när bilar kör förbi. Det är en av de där teknikerna som är väldigt svåra att få till med en smart-
phone och krångliga att återskapa i efterbehandlingen, så de kommer visa att du är en duktig fotograf.

Trafikljus-Wordpress

Faktum är att det inte är särskilt svårt att fota ljusspår, men du måste förbereda dig ordentligt. Först ska du hitta en bra, men säker, plats. Testa att stå vid en vältrafikerad korsning som kontrolleras av trafikljus, eller en påfartsväg eller rondell där du kan fota fordon som passerar i olika hastigheter. Att fotografera fordon när de svänger kan också skapa intressanta effekter. Du måste använda en lång slutartid, så du behöver ett stativ och en fjärr-
utlösare för att hålla bakgrunden skarp.

Sätt igång

  • Ställ in din slutartid efter trafikhastigheten. Testa 10 sekunder som en startpunkt. Fota i det manuella läget så kan att du kan justera slutartiden och bländaren var för sig, och kontrollera exponeringen efter varje exponering. Använd en liten bländare för att skapa stjärneffekter av gatlysena, och öka skärpedjupet för att få bättre skärpa.
  • Det är bäst att fokusera manuellt eftersom autofokusen kommer få problem i det svaga ljuset. Fokusera noggrant på något viktigt i bakgrunden, och zooma in med Live View för att kontrollera fokusen.
  • Håll ISO-värdet lågt för att reducera brus, och aktivera brusreducering vid långa ­exponeringar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.