Testa långa exponeringar med stor bländare

Teknik 13 mar 2013

Vi lär dig bli kretativ med ett billigt  f/1,8-objektiv

 18-objektiv1-Wordpress

Vissa av de mest prisvärda objektiven som finns är fasta f/1,8-objektiv på 20-80 mm. De ger bra kvalitet, tillsammans med stora bländare, och är perfekta för att isolera ett skarpt motiv mot en mjuk bakgrund.

Liam Frankland använder två av dessa objektiv – ett 50 mm-, och ett 20 mm-objektiv – vidöppna för att skapa sina minimalistiska, långexponerade havslandskap. Hur får han till exponeringstider på två sekunder eller längre, trots att han använder stora bländare?

Genom att sätta på ett gråfilter på objektivet! ”Ibland fotar jag i svagare ljus så ett ND8 eller4 är nog för att åstadkomma önskad slutartid på mellan 0,5-2 sekunder. Ibland måste jag använda något starkare som ett ND400 (9 steg), eller fästa ett ND8 eller 4 utöver det.

18-objektiv3-Wordpress

Det är nästan omöjligt att se motivet när du
använder så starka gråfilter. Jag använder en Canon EOS 7D och förlitar mig till stor del på Live View.

Eftersom jag fotar ett snävt fokalplan vid f/1,8 är det enkelt att få fokus fel, så att förstora -området i fråga hjälper att få till skarpt fokus.”

Sätt igång

  • Använd ett stativ för att hålla kameran stadig.
  • Aktivera LiveViews rutnät för att se till att horisonten är jämn.
  • Komplicera inte till bilden om du är ute efter ett minimalistiskt resultat.

 18-objektiv2-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.