TA VÅRPORTRÄTT

Teknik 28 mar 2015

Du behöver inte massor av utrustning för att ta bra porträtt

TaHostportratt2-Wordpress
Bra plats

 

Det är synd om fotografers närstående. Yngre barn blir ständigt kallade till porträttsessioner, och familjesemestrar fördröjs av krav på ”bara en bild till” på särskilt fotogeniska platser. Men en vacker dag kommer de att tacka dig, så varför inte utnyttja din tid med dem genom att ta vackra utomhusporträtt som utnyttjar det vackra kvällsljuset? Även om du bor mitt i en stad finns det antagligen en park eller något annat grönområde i närheten, och du kan så klart hitta vackra platser när du är på semester. Men innan du ger dig ut ska du lägga lite tid på att tänka på teknik och ljussättning för att spara på irritationen när du väl är på plats eftersom du då slipper ändra en massa inställningar. Du behöver heller inte bära med dig en stor systemkamera eller komplicerade blixtar – mode- och porträttfotografen Dave Kai Piper får bra resultat med sin Fujifilm X-T1 och kamerans inbyggda blixt.

TaHostportratt3-Wordpress
Fyllnadsljus

 

”En svag blixt från alla typer av kameror kan fylla i huddetaljer för att ge ett mjukare och mer smickrande utseende i en bild”, förklarar Dave. ”Med de här bilderna ställde jag blixten på en tredjedels styrka för att skapa lite fyllnadsljus.”

Om dina modeller inte är pigga på att vara med kan det vara en bra idé att gå till intressanta platser för att göra dem mindre tveksamma. ”Självförtroende och att ha roligt är de viktigaste komponenterna när du fotograferar människor”, förklarar Dave.

Sätt igång

  • Använd ett fastobjektiv med en stor bländare för att reducera skärpedjupet. För de här bilderna använde Dave ett väldigt snabbt Fujinon 35 mm f/1,4-objektiv. Andra klassiska brännvidder i porträttsammanhang är 50 mm och 85 mm.
  • För extra dramatik och linsöverstrålning kan du använda solen som motljus. Försök att få överstrålningen att gå över bilden för att skapa en mjuk och solkysst bild.
  • Använd fyllnadsblixt för att ljusa upp motivets skuggor om det behövs.
  • Var försiktig med distraktioner som träd eller stolpar som sticker upp ur modellens huvud, eller fula bakgrunder som soptunnor, bänkar eller bilar.
TaHostportratt1-Wordpress
Motljus

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.