STÄNK MED EN SMÄLL!

Teknik 23 apr 2016

Använd en blixtutlösare för att frysa ballonger som spricker

StankMedEnSmall1-Wordpress

Höghastighetsfotografering gör att du kan fånga händelser som inte går att se med blotta ögat. Precision och hastighet krävs för att fånga det exakta ögonblicket det händer, med en exponering som är tillräckligt kort för att frysa rörelsen.

En ljudutlösare är perfekt i det här sammanhanget. Du tror kanske att ljudutlösare är dyra, men det finns billiga varianter som gör att du kan använda din smartphones mikrofon för att öppna slutaren.

StankMedEnSmall2-Wordpress

Vi använde en sådan när vi tog den här bilden på en exploderande ballong fylld med vatten och karamellfärg. Tricket är att blåsa in luft i ballongen som du har fyllt med vatten så att det smäller till när du tar sönder den. Du måste ta bilden i totalt mörker med den externa blixten och kameran placerade på varsitt stativ, och sedan manuellt förfokusera på rätt punkt.

Om du arbetar utan assistent kan du använda kamerans självutlösare för att påbörja exponeringen. Ställ blixten i det manuella läget och välj den lägsta styrkan (här 1/128 styrka) för en snabb varaktighet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.