HEMMA ÄR DÄR KONSTEN ÄR

Teknik 8 jul 2015

Bli mer kreativ med dina stillebenprojekt

HemmaArDarKonstenAr-WordpressSen höst och vinter innebär kyligt väder och kortare dagar, så varför inte testa lite kreativ fotografering inomhus? Det finns mer inom det området än att fotografera vattendroppar. Om du är ute efter lite kreativ inspiration kan du ta en titt på Dina Belenkos bilder.

Dina beskriver sitt arbete som bildillustrationer, men hon är skolad i de traditionella disciplinerna inom stillebenfotografering. ”Ett bra motiv att börja med är ett tomtebloss”, förklarar hon. ”Exponera det i ungefär en halv eller hel sekund beroende på scenens skala, så kan du skapa fantastiska glödande spår. I bilden nedan satte jag fast ett tomtebloss på en tallrik med hjälp av modellera och la sedan till andra element. Jag flyttade glasen och chokladen närmare tomteblosset så att gnistorna kunde studsa mot dem. Därefter placerade jag kameran på ett stativ, ställde in slutartiden på 1,3 sekunder och tände tomteblosset. Det brinner ett bra tag.”

Dina är också ett stort fan av rök i sina stillebenbilder. ”Allt du behöver är en mörk bakgrund, motljus och rökelsepinnar – massor av rökelsepinnar. De är billigare än en rökmaskin, mer lättillgängliga än torris, och säkrare än en öppen låga.”

”För bilden ‘Betelgeuse Travel Corp’ (www.bit.ly/dc158-dina) använde jag ungefär 15 rökelse-
pinnar. Jag täckte botten på en resväska med aluminiumfolie för att skydda den från varm aska, satte i en LED-lampa och tände rökelsen. För mina Voices-bilder (www.bit.ly/dc158-dina2), använde jag bara en rökelsepinne och placerade den längst ner i en telefonbox i miniatyr, så att röken kunde stiga uppåt inne i den.”

www.500px.com/Arken

Sätt igång

  • Rökeffekter ser mystiska och vackra ut, men det är bäst att arbeta i ett välventilerat rum!
  • Många av de här teknikerna involverar långa slutartider, så ett stativ och en fjärrutlösare är nödvändiga. Om det låter besvärligt kan du testa ett Gorillapodstativ från företaget Joby.
  • Dina är också duktig på att få socker att se ut som snö. Pudrat socker eller mjöl ger en vacker snöfallseffekt, säger hon. Du kan till och med skapa en snöstorm om du pudrar det kraftigt och väljer rätt slutartid.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.