TA KREATIVA PORTRÄTT

Teknik 24 jun 2015

Försök att framhäva motivets rätta karaktär och ta annorlunda porträtt

TaKreativaPortratt1-Wordpress

Har du tröttnat på de gamla vanliga porträtten? Varför inte då börja ta kreativa porträtt med massor av karaktär. Så vad menar vi med porträtt med karaktär? Du kan tolka det hur du vill, men porträtt med karaktär lyckas normalt fånga och återge vissa viktiga sanningar om en person – deras innersta väsen om du så vill – samtidigt som det är bra komponerat och exponerat.

Vi tänkte även säga att det ska vara skarpt, men det finns faktiskt många bra exempel på medvetet oskarpa porträtt, så känn inte att du måste köra på det traditionella sättet enligt konstens alla regler. Den amerikanska porträttmästaren Steve Schapiro definierar bra porträtt som information, känslor och utförande, så tänk på det när du tar dina bilder. Information berättar något om personen, deras jobb eller situation, känslor fångar deras humör och hjälper oss förenas med dem på en inre nivå, och utförande är kunskapen du tar med dig när du tar och bearbetar bilden.

Fota massor av karaktärsbilder

För att hjälpa dig på traven så ger vi dig här några kreativa idéer vi fått av fotografen Rod Edwards. Rod är en mästare på karaktärsfulla porträtt, och han har fotograferat allt från grimaser till brittiska drottningen. Han uppdaterade nyligen sin e-bok, Photographing People like a Pro.

www.rodedwards.com

  1. ”Lite fantasi, bra styling och kreativitet tar dig långt. Jag använde teleinställningen för att zooma in och komprimera skärpedjupet, och la till lite extra oskärpa i Photoshop.”

TaKreativaPortratt2-Wordpress

  1. ”Alex Woods var en naturlig aktör och härmade direkt Karl Alfred så snart jag började fotografera. Jag la till vinjetteringen för att leda in blicken.”

TaKreativaPortratt3-Wordpress

  1. ”Jag körde runt när jag hittade den här mannen på ett skrotupplag för traktorer. Efter några minuters konversation gick han med på att få sin bild tagen.”

TaKreativaPortratt4-Wordpress

4 ”Den här mannen ville av någon anledning inte titta in i kameran så jag bad honom titta bort och visa sina polisonger. Ibland behöver du inte ögonkontakt för lyckade porträtt.”

TaKreativaPortratt5-Wordpress

Sätt igång

  • Vi menar inte nödvändigtvis brusiga ­svartvita bilder av väderbitna män med skägg – du kan hitta intressanta karaktärer överallt!
  • I ett porträtt ska ögonen vara så skarpa som möjligt, så se till att du placerar AF-punkten över dem.
  • Att fotografera porträtt med en stor ­bländare (eller ett långt objektiv) är ett klassiskt sätt att göra bakgrunden oskarp på så att huvudmotivet sticker ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.