FÅNGA STADEN PÅ NATTEN

Teknik 13 jun 2015

Gör folkmassor oskarpa och skapa härliga stjärnljuseffekter

FangaStadenPaNatten-Wordpress

Varför inte testa på lite kreativ skymnings- och nattfotografering. Det är en genre som kommer till sin rätt när du fotograferar i städer med en hög koncentration av artificiellt ljus. Om du ställer in en lång exponering och sätter fast kameran på ett stativ kan du få härliga stjärnljuseffekter.

En användbar bieffekt av den här processen är att det hjälper till att göra folkmassor oskarpa. Det är ett perfekt sätt att fotografera i stressiga stadskärnor eller på populära turistdestinationer där folkmassorna annars kan vara en irriterande distraktion. Även om det i dagsljus är möjligt att få folkmassorna att försvinna genom att använda en väldigt lång slutartid, säg 15 sekunder, och ett gråfilter, kan du få mer atmosfäriska bilder om du släpper in lite oskarp rörelse från folkmassorna i scenen. Det här är en teknik du ofta ser i reseböcker och semesterbroschyrer, och den är enkel att återskapa.

Beroende på hur folkmassans rör sig kan du testa en slutartid på runt åtta sekunder och en liten bländare, säg f/13, för att skapa stjärneffekter i lamporna och ett längre skärpedjup. Håll ISO-värdet lågt för att minimera brus, och stäng av brusreduceringen vid långa exponeringar.

Sätt igång

  • Tricket är att göra folkmassan vackert oskarp samtidigt som resten av scenen är skarp, så använd ett stativ och en kabelutlösare.
  • Fota när det fortfarande finns lite ljus på himmelen istället för att vänta till det är helt mörkt. Kontrollera när solen går ner innan du ger dig ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.