Ta en röntgenbild

Teknik 31 jan 2013

Rontgen

Om du inte är röntgentekniker har du troligen inte tillgång till en röntgenmaskin för att ta kreativa bilder. Det är synd för det kan bli riktigt häftiga bilder! Men misströsta inte, du kan nämligen återskapa några av de typiska dragen från en röntgenbild i dina vanliga bilder.

Naturliga motiv, som en snäcka eller en planta, är perfekta för röntgenbilder. Men det är bara din egen fantasi som sätter gränserna, och det finns inget som säger att fabrikstillverkade föremål, som vår kamera här på bilden, inte kan fungera minst lika bra. Håll alltid ett öga öppet efter vardagliga saker i ditt hem eller trädgård som du tror kan bli ett bra motiv.

När du väl har ditt motiv är allt du behöver en enkel studio. Använd ett stativ och vänd centrumpelaren upp och ner.

Vi använde även en ringblixt för att belysa vårt motiv. Den ger ett jämnt ljus och skapar en vacker glorialiknande skugga. Självklart fotar du även i RAW.

För att sätta pricken över i:et plockar du in bilden i Adobe Camera Raw, där du konverterar bilden till svartvitt, justerar tonerna och ökar kontrasten. Öppna sedan bilden i Photoshop CS eller Elements där du inverterar bilden (Bild > Justeringar > Invertera).

Har originalbilden en svart bakgrund, blir den nu vit och tvärtom. Ge den därefter ett blått färgstick och vips så har du skapat din egen röntgenbild.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.