BYGG UPP ETT VERTORAMA

Teknik 9 maj 2014

Skapa storformatsbilder med massor av detaljer

ByggUppEttVertorama-Wordpress

Ibland är en enda bild helt enkelt inte stor nog för att få plats med allt. Medan landskapsfotografer ofta syr ihop flera bilder för att skapa ett panorama så är vertoraman, eller vertikala panoraman, inte alls lika vanliga.

Vertoraman fungerar i flera situationer, men stadsarkitektur passar särskilt bra för den här typen av bild. Jonathan Danker skapade den här imponerande stadsbilden när han precis började lära sig panoramafotografering. ”Jag ville verkligen se effekterna som kom med extrema vertoraman, vilket var en ganska stor utmaning”, säger han. ”Jag tog fyra bilder vid 16 mm för att skapa vertoramat. Utöver det gjorde jag fyra olika exponeringar för varje bild för att skapa en HDR-bild.
Jag installerade programmet Magic Lantern (www.magiclantern.fm) på min Canon 5D Mark II och aktiverade HDR-gafflingsfunktionen.

För bästa resultat måste du använda ett panoramafäste: jag använder ett från Benro som är väldigt tåligt. Även ett stabilt stativ och kulledshuvud är nödvändigt.

”Jag använder ett antal mjukvaror för att sätta ihop mina vertoraman, från Photoshop CS6 till Autopano Giga. Vissa vertoraman och panoraman verkar sättas ihop bättre i ett program än andra, så nyckeln är att experimentera.”

Sätt igång

• Ställ in kameran på manuell exponering och manuell fokus för att se till att bilderna ser likadana ut.

• Använd en mellanstor bländare på mellan f/11 till f/16: allt mindre än det kommer troligen leda till mjuka bilder på grund av diffraktion.

• Aktivera kamerans knapp för förhandsvisning av skärpedjupet för att se så att allt blir skarpt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.