VÄRLDENS STÖRSTA GROTTA KARTLAGD AV SVENSK ÄVENTYRARE

Aktuellt 12 jun 2015

Den svenske National Geographic Explorern Martin Edström ledde i början av det här året en expedition för att dokumentera världens största grotta Son Doong i Vietnam. Du kan följa det intressanta projektet via ett antal filmer på Dells Youtubekanal

MartinEdstrom-Wordpress
Bild: Martin Edström

 

– Vi visste att det skulle vara en utmaning att dokumentera grottan, men vi förstod inte hur oändligt stor den var innan vi såg den med våra egna ögon. De kraftigt växlande landskapen från det karga, mörka med fladdermöss till de gröna, fantastiskt vackra passagerna med sol, fågelsång och vildvuxen djungel – allt inuti denna grotta. Son Doong är något som är värt att bevara, och jag är idag glad att vi har gjort det, säger Martin Edström.

Martins uppdrag under sin expedition var att fånga den massiva grottan i ett interaktivt, 360-reportage. Son Doong upptäcktes så sent som 2009 men Martin och hans expeditionsteam fick bråttom att dokumentera grottan då en linbana eventuellt ska byggas vilket kan skada grottan. Det visar sig snart vara en svår uppgift då grottan är 5 kilometer djup och mäter upp till 210 meter i tak. I vissa delar är de i komplett mörker, medan andra delar av grottan, där taket rasat in, växer det djungel. Son Doong har även ett flertal floder som forsar genom grottan.

Martin Edströms unika fototeknik som han kallar 360-repotage är en interaktiv upplevelse där hela miljön fångas i 360 grader. Martin vill förmedla känslan av att vara på plats i Son Doong och för att ytterligare förstärka känslan så fångar han ljudet från varje plats. Till detta skrivs sedan ett reportage om grottan så att läsaren kan lära mer om platsen de upplever. Användaren kan själv navigera sig runt i grottan genom enkla knapptryck eller rörelser framför datorn eller surfplattan och utforska Son Doong på deras egna villkor.

Den speciella reportagetekniken och faktumet att de gör reportaget i en grotta i djungeln sätter otroliga krav på utrustning. Martin och hans expeditionsteam hade stora utmaningar med att belysa den gigantiska grottan och bara något så enkelt som att kommunicera blir en utmaning när de är flera hundra meter ifrån varandra. När Martin fångar en scen i 360-grader kan han inte heller se resultatet innan bilden satts ihop och renderats av en dator. Materialet för en enda bild kan vara uppemot 100 gigabyte stor. Dell och Intel har därför stöttat Martin med kraftfulla fältdatorer för att underlätta hans arbete i grottan och även högupplösta skärmar och datorer till kontoret på Södermalm där allt efterarbete görs.

Om Martin Edström

Martin Edström är en prisbelönt fotograf som bland annat vunnit juryns specialpris i Årets Bild 2014 och är vice ordförande i Reportrar Utan Gränser. Han har tidigare arbetar för FN, The Guardian och SvD, och gör nu sitt första uppdrag för National Geographic. Läs mer om Martin och ta del av hans tidigare 360-repotage på https://martinedstrom.com/

Youtubeklippen från Son Doongexpeditionen hittar du på Dells Youtubekanal på adressen https://www.youtube.com/channel/UCZeUus4kDBAGi_uGiJ2t5_A, och den sista delen i serien kommer att publiceras där den 16 juni.

Det interaktiva 360-gradersreportaget hittar du hos National Geographic på adressen http://news.nationalgeographic.com/2015/05/150520-infinity-cave-son-doong-vietnam-virtual-tour-photography-conservation/

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.