Ta del av mörkret

Teknik 24 jan 2014

Underexponera dina bilder för att skapa mörka och täta konstnärliga bilder med atmosfär

TaDelAvMorkret1-Wordpress

Trots att en vackert balanserad exponering är något vi för det mesta strävar efter så kan resultaten ibland bli lite svaga. En bild kan bli mer uttrycksfull och intressant om du väljer att över- eller underexponera den.

TaDelavMorkret3-Wordpress

Bilder som främst innehåller mörka toner och skuggor passar ofta regniga höstar, särskilt när de kombineras med en svartvit konvertering med hög kontrast. ”De kan verka mörka och illavarslande”, säger fotografen Andy Lee, ”men jag tycker att de är positiva bilder, med ”ljus” i hjälterollen. Jag gillar att fotografera så mycket som möjligt med en förvisualiserad tanke på plats, och ibland gafflar jag exponeringen och använder tonade gråfilter för att säkerställa ett bra tonomfång och rätt nivåer av ljus och skugga. Jag tar ofta upp till fyra bilder av en scen, där jag flyttar kameran mellan varje bild och sedan sätter ihop dem i Photoshop. Jag tycker att det ger bilden en bättre skala.”

Sätt igång

• Leta rätt på platser som du tycker passar och återkom vid olika tider för att se hur ljuset ändras.

• Negativt utrymme är din vän. Använd ljuset för att guida ögat genom bilden.

• Försök att behålla tonerna och detaljerna även i de mörkaste tonerna, men låt dem även bli helsvarta.

TaDelAvMorkret2-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.