TA BRA BILDER INOMHUS

Teknik 4 apr 2014

Är vädret för eländigt för att gå ut? Du kan då testa att rikta kameran mot insidorna av olika byggnader

TaBraBilderInomhus2-Wordpress

Oavsett om det handlar om trappor, tak, utsmyckade dörrar eller fönster erbjuder interiörer ofta många alternativ för grafiska bilder. Ljuset kan dock vara ett problem. Dels finns det oftast inte tillräckligt av det och dels finns det ofta stora kontraster att hantera. “Det dynamiska omfånget när man tar interiörbilder kan vara en utmaning”, erkänner arkitekturfotografen Aaron Yeoman, “speciellt om det är mörkt inne och väldigt ljust utomhus, som när du tar bilder i en kyrka. För att hantera detta konverterar jag bilden till en 32-bitars HDR-bild via Lightroom och Photomatix. Det balanserar normalt bilden, men det fungerar inte alltid för interiörbilder.

”När jag arbetar inomhus använder jag vidvinkelobjektiv, som Sigma 10-20 mm och i vissa fall, som när jag fotar spiraltrappor, använder jag mitt Samyang 8 mm fisheye. Jag fotar mest runt 10 mm, men det är alltid bra att experimentera med olika objektiv och brännvidder.”

TaBraBilderInomhus1-Wordpress

”Jag brukar fotografera med bländaren inställd på någonstans mellan f/8 och f/13, men dessa bländare kan reducera mängden ljus som når sensorn och därmed ge längre slutartider. På platser som inte tillåter stativ ställer jag in kameran på högre ISO för att få tillräckligt korta slutartider för att undvika oskarpa bilder.”

Sätt igång

• Fota i RAW, eftersom RAW-filer har ett bättre dynamiskt omfång än JPEG-filer.

• I blandat ljus lämnar du kamerans vitbalans på det automatiska läget.

• Om du fotar en symmetrisk struktur ska du placera kameran i linje med symmetrin för att undvika att bilden känns obalanserad.

• Om det finns fönster ska du överväga att fota på natten så kontrasten inte blir så stor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.