TESTA FISHEYEOBJEKTIV

Teknik 3 Dec 2014

Köp ett billigt fisheyeobjektiv och börja experimentera

TestaFisheyeobjektiv2-Wordpress

Traditionellt har fisheyeobjektiv varit väldigt dyra – men när nu fler realistiskt prissatta budgetalternativ dyker upp på marknaden är det läge att experimentera med den här coola kreativa effekten. Exempelvis kan du satsa på det enkla Samyang 8 mm f/3,5 UMC CS II med manuell fokus för Canon och Nikon, vilket kostar runt 3 000 kronor. Micro Four Thirds-versionerna för Panasonic och Olympus är ännu billigare.

Precis som med vidvinkelobjektiv kan du med ett fisheyeobjektiv fota vidare vyer, men den förvrängda bilden de producerar ger ett något annorlunda resultat. Att skapa ett fisheyeutseende i ditt bildbehandlingsprogram kan nämligen vara både svårt och tidskrävande.

TestaFisheyeobjektiv1-WordPress

Fisheyeobjektiv passar särskilt bra vid fotografering av arkitektur och porträtt. Rockfotografen John McMurtie använder dem till och med för att ta annorlunda konsertbilder av band och publik. När det kommer till inramningen måste du gå nära huvudmotivet, annars kommer allt se litet ut i den slutliga bilden. Det kan kännas onaturligt eftersom du ofta måste fota ganska nära motivet – ibland så nära som 10 centimeter.

Sätt igång

  • Den effekt som ett fisheyeobjektiv ger skiljer sig beroende på om du fotar med en APS-C- eller fullformatskamera, så kontrollera täckningen du får med din kamera innan köpet.
  • Fisheyeobjektiv ger en extremt vid bildvinkel, så se till att dina fötter, din skugga, eller ditt stativ inte hamnar i bild.
  • Fisheyeobjektiv kan ibland få problem med för mycket kontrast. Därför kan du inte använda tonade gråfilter med de här objektiven, så fota i RAW så att du kan justera exponeringen i efterhand (eller kombinera flera exponeringar).

TestaFisheyeobjektiv3-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.