SYSTEMKAMERA I MINIFORMAT FRÅN SONY

Systemkameror 21 aug 2014

Sonys senaste systemkamera med en sensor i APS-C-format är extremt liten till formatet, men erbjuder trots det massor av funktioner

SonyA5100-fram-Wordpress

Sonys senaste systemkamera – A5100 – är en riktig liten minsting. Med sina mått på 109,6 x 62,8 x 35,7 är den faktiskt marknadens minsta systemkamera med en APS-C-sensor.

Hybrid-AF-systemet, som kameran delar med A6000-modellen, erbjuder 179 fasdetekterande AF-punkter, och under skalet hittar vi den senaste generationen Exmor CMOS-sensor med 24,3 miljoner pixlar. Sensorn understöds av en Bionz X-bildprocessor, vilken även sitter i kamerorna i Sonys A7-serie. På baksidan återfinns en 3-tums TFT-skärm som är vridbar i 180 grader, och tryckkänslig. Funktionerna Touch Focus och Touch Shutter gör det möjligt att trycka var som helst på skärmen för att fokusera, respektive ta bilden.

SonyA5100-bak-Wordpress

A5100 klarar att skapa filmer i full-HD-upplösning, och kan spara filmerna i tre olika format; XAVC S, AVCHD, och MP4. Vidare kan nämnas att kamerans känslighetsomfång sträcker sig från ISO 100 till ISO 25600, samtidigt som tillgängliga slutartider sträcker sig från 1/4000 sekund upp till 30 sekunder, plus Bulb. Är du intresserad av att ta bildserier kan det dessutom vara bra att känna till att kameran klarar en hastighet på maximalt 6 bilder per sekund i högsta upplösning, med en buffert på 56 bilder i JPEG-format, och 23 bilder i RAW-format.

Sony har utrustat den nya minstingen med funktioner för att dela foton och filmklipp med telefoner, surfplattor och tv-apparater. NFC gör att bilder kan föras över med en enda knapptryckning, och Wi-Fi Direct ger trådlös överföring till kompatibla Android- och iOS-enheter. One-touch-anslutningen aktiverar dessutom Smart Remote Control så att användaren kan komponera och ta bilder med kameran direkt från sin smartphone eller surfplatta.

SonyA5100-sidan-Wordpress

Sony erbjuder sedan ett tag tillbaka ett antal praktiska appar som kan laddas ner till några av företagets kameror. Även A5100 har stöd för dessa PlayMemories Camera Apps, vilka bland annat inkluderar verktyg, effekter och olika kreativa funktioner för fotografer.

Sony α5100 finns tillgänglig i butik från och med september 2014, och kamerahuset kommer att kosta cirka 4 700 kronor. Kamerahus plus ett 16-50 mm zoomobjektiv får ett cirkapris på 6 200 kronor, och ett kamerahus plus zoomobjektiv på 16-50 mm, respektive 55-210 mm kommer att kosta cirka 8 500 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.