NIKON 1 V3 – TREDJE GENERATIONEN SPEGELLÖS

Systemkameror 13 mar 2014

Nu har Nikon presenterat 1 V3, den senaste medlemmen i det spegellösa Nikon 1 -systemet. Nykomlingen innehåller bland annat en ny bildprocessor, nya kreativa filmlägen, och den nya funktionen aktivt val

Nikon 1 V3

Nikons hybrid-AF-system har nu hela 171 autofokuspunkter, varav 105 fasdetekterande som snabbt ska hitta och låsa på motivet även om det befinner sig i rörelse. Dessutom har kameran snabbare serietagning i RAW-format än tidigare Nikon 1-modeller. CMOS-sensorn på 18,4 megapixlar kompletteras med den nya bildbehandlingsprocessorn EXPEED 4A, samtidigt som kameran erbjuder ett standard-ISO-omfång på 160-6 400, vilket går att utöka till motsvarande ISO 12800.
För första gången i en Nikon 1-kamera har Nikon 1 V3 en vinklingsbar bildskärm, och den inbyggda Wi-Fi-funktionen gör det sedan möjligt att använda bilderna på en smart enhet, eller använda den smarta enheten som en fjärrkontroll med live-view.
Bland de nya tillbehören finns den elektroniska sökaren Nikon 1 DF-N1000, och det nya greppet GR-N1010 som ska förbättra ergonomin.
CMOS-sensorn i CX-format på 18,4 megapixlar har inget optiskt lågpassfilter, vilket i vanlig ordning främjar detaljåtergivningen, samtidigt som man får vara lite extra vaksam på förekomsten av moiré i bilderna. Vidare erbjuder kameran en seriebildtagningshastighet på upp till 20 bps med kontinuerlig autofokus. Dessutom kan kameran ta 40 bilder i RAW-format med upp till 60 bps och fokus låst vid den första bilden.

Nikon 1 V3
Den nya bildbehandlingsprocessorn EXPEED 4A består av två enheter; en ser till att snabba skrivtider hanteras utan problem, och den andra hanterar själva bildkvaliteten. Hybrid-AF-systemet i Nikon 1 har nu 171 autofokuspunkter (upp från 135 punkter). Bland annat är 105 fassökande AF-punkter jämnt fördelade över mitten i sökarbilden, samtidigt som de kontrastdetekterande AF-punkter täcker ända ut vid kanterna.
Vid konstruktionen av 1 V3 har Nikons utvecklare arbetat en hel del med frågor kring hur det ska vara att komponera bilder med kameran. Av den anledningen har man skapat en design där inställningarna ska kunna ändras utan att du behöver ta ögonen från motivet med en kommandoratt och en sekundärratt, två programmerbara funktionsknappar och en specialeffektsknapp för snabb åtkomst till kamerans menyer.
Den vinklingsbara 3-tumsskärmen med 1 037 000 bildpunkter är tryckkänslig, vilket gör att du via den kan fokusera, fotografera och justera inställningar, eller förhandsgranska kreativa funktioner genom att trycka på den. Dessutom ska det enkelt gå att inaktivera den tryckkänsliga skärmen eller ställa in kameran på hantering med både pekfunktioner och knappar.
För ytterligare precision erbjuds den nya elektroniska sökaren Nikon 1 DF-N1000 som tillbehör, och den erbjuder nästan 100 procent sökartäckning. Den avtagbara elektroniska sökare med 2 359 000 bildpunkter ger hög kontrast och hög upplösning och visar viktig fotograferingsinformation, och kan även förstora motivet för exakt manuell fokus. För extra stabilitet vid fotografering med stora objektiv finns dessutom greppet GR-N1010 som tillbehör med vinklade reglage, som ska ge bekväm tillgång till avtryckaren, en tredje programmerbar funktionsknapp samt en sekundärratt.
Hybrid-AF-systemet med fassökande AF ska, enligt Nikon, ge mjuka rörelser med exakt motivföljning. Du ska kunna trycka på inspelningsknappen för att börja filma utan fördröjning eller ta helt manuell kontroll över exponering och ISO-inställningar samtidigt som elektronisk vibrationsreducering (E-VR) ser till att HD-filmer i 1 080/30p eller 720/30p blir skarpa och fina. För dramatiska effekter kan du använda slowmotionfunktionen som filmar i tre sekunder i HD-kvalitet som sedan blir ett filmklipp i hastigheten 120 bps i 12 sekunder.

Nikon 1 V3
De nya kreativa filmlägena som får premiär i Nikon 1 V3 är Snabb uppspelning, Jump cut och 4-sekundersfilm. Precis som med de andra Nikon 1-kamerorna kan du fånga högupplösta stillbilder medan du filmar genom att bara trycka ner avtryckaren eller använda Nikons nya funktion Automatiska stillbilder. Den sistnämnda är tillgänglig för första gången i Nikon 1 V3 och analyserar varje bildruta och fångar automatiskt bilder när förhållandena är som mest gynnsamma.
Läget Fånga bästa ögonblicket har nu stöd för Nikons nya funktion Aktivt val som fångar upp till 40 bilder i full upplösning på mindre än en sekund och låter dig välja vilken du vill spara. Den nya funktionen Kreativ palett som finns i kamerans kreativa läge erbjuder ett nytt sätt att använda konstnärliga filter innan du fotograferar. Kreativ palett justerar ljushet, mättnad och vitbalans när den går genom olika effekter. Allt du behöver göra är att dra fingret längs ringen på pekskärmen eller vrida på multiväljaren för att bilden på skärmen ska visa exakt vad som kommer att sparas när du väl tar bilden.
Nikon 1 V3 kostar cirka 8 300 kronor (enbart hus). Lägger du till objektivet 1 NIKKOR 10-30 mm f/3,5-5,6 i ett paket så blir priset istället cirka 9 200 kronor. Slutligen kostar hus plus objektivet 1 NIKKOR 10-30 mm f/3,5-5,6 och grepp samt sökare cirka 12 000 kronor.
Säljstart är den 17 april 2014, och kameran kommer endast att finnas i svart.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.