Nikon 1 AW1 – Den vattentäta systemkameran

Nyheter 20 sep 2013

Nikon har passat på att presentera världens första vattentäta och stöttåliga systemkamera. Modellen heter Nikon 1 AW1.

Nikon 1 AW1 Nikon 1 AW1 är vattentät ner till 15 meter, stöttåligt (klarar fall från höjder på upp till 2 m ), köldtåligt (ned till minus 10 °C) och dammsäker, och kameran lanseras tillsammans med två vattentäta, stöttåliga och köldtåliga 1 NIKKOR AW-objektiv.

CMOS-sensorn i CX-format med 14,2 megapixlar har ett ISO-omfång som går upp till 6 400 och erbjuder serietagningshastigheter på upp till 60 bps, eller 15 bps med följande autofokus. En viktig komponent i den prestandan är naturligtvis Nikons dubbla bildprocessor EXPEED 3A.

− Det är väldigt spännande att se de möjligheter som finns med den nya Nikon 1 AW 1. Den kan bli din reskamrat vart du än åker, och i och med att kameran är vattentålig, stöttålig, köldtålig och dammtålig kan den användas överallt, när som helst. Du kan byta objektiv så att du får ett annat perspektiv för att fånga just din speciella bild och är det så att man gillar att bada, snorkla eller dyka så kommer den inbyggda blixten väl till pass, för den fungerar lika bra på land som under vattnet, säger Mats Haglund, produktspecialist, Nikon.

Kamerans hybrid-AF-system har fassökande AF för hastiga rörelser och en kontrastdetekterande AF för fotografering av små detaljer.

Genom gummitätningar på kamerans viktiga punkter, samt en O-ring på objektivfästet, skyddas kamerans inre mot vatten. Dubbla lås minskar risken för att luckorna till facken öppnas oavsiktligt. Dessutom ger antihalkgreppet en stadig fattning.

Den som hade förväntat sig inbyggd WiFi i kameran blir dock lite besviken, för det är nämligen en funktion som Nikon 1 AW1 saknar. Dock är det möjligt att få WiFi-åtkomst med tillvalet WU-1b trådlös mobiladapter. När kameran kopplats ihop med adapterna är det möjligt att skicka bilder direkt till en smartphone eller surfplatta.

Vidare kan nämnas att kameran har inbyggt stöd för GPS och GLONASS, plus en inbyggd kombinerad höjd-/djupmätare, en elektronisk kompass, och en virtuell horisont.

Med Rörelsekontrollen räcker det att bara luta kameran för att välja funktion, och när läget för utomhusvisning aktiveras blir kamerans menyer lättare att läsa vid fotografering under vatten.

Blixten, som är vattentät ner till 15 meters djup går att använda under vattnet för fotografering av närbilder, och kan lysa upp motiv upp till sex meter bort på land.

Tillsammans med kameran lanseras zoomobjektivet 1 NIKKOR AW 11–27,5 mm f/3.5–5.6 och vidvinkelobjektivet 1 NIKKOR AW 10 mm f/2,8. Objektiven är vattentäta, stöttåliga och köldtåliga.

Hela serien av 1 NIKKOR-objektiv är kompatibel med Nikon 1 AW1, samtidigt som NIKKOR-objektiven kan användas tillsammans med FT1-fattningsadaptern. De två vattentäta objektiven som lanseras tillsammans med Nikon 1 AW1 går dock inte att använda ihop med övriga Nikon 1-kameror.

Bland tillbehören som finns tillgängliga för Nikon 1 AW1 noteras bland annat slitstarka vattentäta remmar för att hålla Nikon 1 AW1 säkert och nära till hands, ett löstagbart kameragrepp för ett stadigt grepp, samt ett silikonfodral så att kamerans kanter skyddas mot repor.

Dessutom kommer Nikon under våren 2014 att lansera en extern kraftigare undervattensblixt (SB-N10) som kommer att kunna användas med Nikon 1 AW1. Blixten är utformad för att belysa skumma undervattensmiljöer och kommer, enligt Nikon, att göra det lättare att återge de färger som finns under vattnet. Representanter från svenska Nikon kunde vid tiden för lanseringen inte säga var på kameran blixten ska anslutas. Mer information om detta framöver.

Nikon 1 AW1 har planerad säljstart den 10 oktober 2013, och kameran levereras som kit med 11-27,5 mm-objektivet. Kitet kommer att kosta cirka 7 600 kronor. Kameran inklusive 1 NIKKOR AW 11-27,5 mm och 1 NIKKOR AW 10 mm kommer att kosta cirka 9 600 kronor. Slutligen kan nämnas att kameran finns i svart, vitt och silver.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.