PANASONIC FZ1000 – SUPERZOOMKAMERA MED 4K-VIDEO

Systemkameror 12 jun 2014

Nu har Panasonic lanserat Lumix FZ1000, som är företagets hittills mest avancerade superzoomkamera. Nykomlingen innehåller bland annat en högkänslig MOS-sensor på en tum med 20,1 megapixlar, och erbjuder en möjlighet till stillbilds- och videoinspelning i 4K-kvalitet

Panasonic Lumix FZ1000

Panasonics senaste kompaktkamera i superzoomklassen är utrustad med ett Leica DC Vario-Elmarit-objektiv med 16x optisk zoom på motsvarande 25-400 mm, och ett bländaromfång på f/2,8-4,0. Det riktigt intressanta är dock att det är företagets första superzoomkamera som klarar videoinspelning i 4K (QFHD 4K: 3840 x 2160, upp till 25 bilder per sekund – PAL – i MP4), vilket gör det lättare för användaren att experimentera med Panasonics nya funktion för att kunna klippa ut en bild motsvarande 8 megapixlar i storlek från 4K-videomaterialet.

Kameran innehåller en helt nyutvecklad sensor. Det handlar även den här gången om en MOS-sensor på en tum, och med 20,1 MP upplösning. Det innebär att sensorn är cirka fyra gånger större än den 1/2,3-tumssensor som sitter i många liknande kameror. Även kamerans Venus-bildprocessor är förbättrad, och ska enligt Panasonic dramatiskt förbättra de befintliga nivåerna av optisk känslighet, upplösning, övergångar och färgåtergivning för att leverera mer exakta och realistiska bilder och filmer än någonsin tidigare.

Panasonic Lumix FZ1000

Det handlar alltså om en 4K-kamera som kan spela in material med fyra gånger högre upplösning än Full HD. Tekniken ger dessutom en möjlighet att ta stillbilder från redan inspelade 4K-videofilmer för att skapa detaljrika 4K-bilder. Förutom 4K-videoklipp på upp till 30 minuter gör höghastighetsvideofunktionen det möjligt för användarna att spela in i Full HD-upplösning i hastigheten 100 bilder per sekund.

Vidare innehåller kameran ett antal funktioner för att ta bra videomaterial utan att behöva använda sig av extra tillbehör. En kombination av en 5-vägs optisk hybridstabilisator, nivåmätare och en zoomring ska det vara möjligt att få stadiga och vibrationsfria videoinspelningar, samt slippa problem med handrörelser och eliminerar behovet av ett otympligt stativ i de allra flesta situationer.

Tack vare en ny förbättrad autofokusfunktion, som drivs av ett linjärmotorsystem och Panasonics Depth from Defocus-teknik, ska kameran kunna nå fokushastigheter som är 275 procent snabbare än hos Lumix FZ200-modellen. I funktionslistan återfinns även ett läge för snabb seriefotografering för att ge användarna utökade möjligheter vid exempelvis fotografering av vilda djur. Området för att upptäcka fokus har dessutom utökats till 49 punkter, vilket innebär att läget för Custom Multi-autofokus gör det möjligt att skapa en betydligt mer flexibel sammansättning genom att fritt välja ut ett enskilt antal av de 49 fokusblocken.

Storleken på bildområdet för 1-Area-autofokus kan nu fritt ställas om, inte bara manuellt utan även i autofokusläget, och funktionen för Pinpoint-autofokus hjälper användarna att fokusera på ett litet enskilt område genom att förstora upp den del som kan ses med ett bild-i-bild-fönster.

Vi konstaterar även att autofokusfunktionen för svagt ljus ska ge bättre prestanda i svagt upplysta situationer på -4EV, vilket är jämförbart med fotografering under en stjärnklar himmel, utan andra ljuskällor.

Focus Peaking-funktionen ger användaren större praktisk kontroll över fokushanteringen genom att visa fokuspositionen i MF- och AF+MF-lägena. Användarna kan se det maximala fokusläget, samtidigt som de i realtid kan styra motivet i synfältet.

Panasonic Lumix FZ1000

Ytterligare en intressant funktion i det här sammanhanget är autofokusfunktionen för ögonigenkänning, som ställer in fokus på det mänskliga ögat och börjar fokusera direkt när fotografen tittar in i Live-sökaren (LVF).

FZ1000 är utrustad med två skärmar för att komponera och granska bilder och videos. Den har nämligen både en nydesignad 2,36 MP OLED Live-sökare (LVF), och en 921 000 pixlars LCD-skärm på tre tum.

Kameran erbjuder 22 olika filter, från Sepia och High Dynamic till Soft Focus och Miniatyreffekt. När du väl har fångat en bild så erbjuder kameran ett antal uppkopplingsmöjligheter via vilka du kan dela med dig av bilderna. Bland annat erbjuds Wi-Fi-uppkoppling med NFC-teknik. Kameran kan även fjärrstyras, vilket innebär att du både kan ta stillbilder, videofilma, samt justera förstoring, slutare och exponering via din smartphone eller surfplatta.

Panasonic Lumix FZ1000 kommer finnas tillgänglig från slutet av juli 2014 till ett pris på cirka 8 500 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.