DOKTOR DANA PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 28 maj 2014

Fram till och med den 31 augusti kan du se Dana Sederowskys foto- och videoperformanceutställning Selected works 1998 – 2013 på Fotografiska i Stockholm

DanaSederowsky-Wordpress

Doktor Dana är konstnären Dana Sederowskys verktyg. En sjuksköterska som inger förtroende, men samtidigt kan utöva makt. Sedan debuten 1998 har Dana Sederowsky konsekvent arbetat med fotografi och videoperformance där hon använder sin egen röst, kropp och sitt ansikte. Vem är sjuksköterskan som rör sig i dessa både vackra och obehagliga miljöer som är laddade med historier? En räddande ängel eller rentav en dödsängel? Svaren finns kanske inom oss själva.

Dana Sederowsky är en av landets mest uppmärksammade samtida konstnärer. Utställningen på Fotografiska visar ett urval av verk från hela karriären tillsammans med nya aldrig tidigare visade verk. Hon är själv aktören, regissören och konstnären som arbetar konsekvent med ett enkelt och effektivt bildspråk. Hon utgår alltid från ett konceptuellt regelverk med egna texter och erfarenheter. För att lära känna karaktären är kontinuiteten en viktig del i konstnärskapet.

Redan under sin utbildning vid Högskolan för Fotografi etablerade hon sitt alter ego Doktor Dana, en sjuksköterska i 50-talsuniform som framträder i både fotografi och i rörliga verk.

– När jag skapade Doktor Dana sökte jag en tydlig, universell symbol där det finns förväntningar för vad personen står för, vad hon säger och gör, säger Dana Sederowsky.

Doktor Dana framträder första gången 1998 i olika miljöer från New York. När Dana Sederowsky reser som Hasselbladsstipendiat till Capri och livmedikus Axel Munthes Villa San Michele år 2005 dyker Doktor Dana upp igen. Här interagerar hon med omgivningen, hon vänder kameran ryggen för att betrakta omgivningen, innesluten i det vackra.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.