LJUSMÅLA ETT VARMT STILLEBEN

Teknik 18 aug 2014

Skapa en nostalgisk känsla och föryngra gammal rekvisita

LjusmalaEttVarmtStilleben-Wordpress

Trots att bilder med storskalig ljusmålning tagna utomhus kan vara riktigt effektfulla kan du skapa mer diskreta, men lika effektiva, upplysta bilder på ditt eget köksbord. Den belgiska fotografen Peter Zentjens Nostalgiaprojekt innehåller några bra exempel på det. Det gyllene och atmosfäriska ljuset passar perfekt till den vintagerekvisita han använder.

”Det finns bara en regel när jag väljer ficklampa: den måste ha ett varmt ljus”, säger Peter. ”Jag vet att jag kan anpassa min vitbalans, men det är enklare att börja med ett varmt ljus. Så jag använder inte LED-ficklampor.”

”Jag använder två storlekar på ficklamporna, så storleken på ljusstrålen måste vara i proportion med motivet. Att använda en liten ficklampa på ett stort motiv tar för mycket tid, medan en stor ficklampa på ett litet motiv ger mig för lite kontroll över ljusets position. För allt mellan dessa storlekar täcker jag den stora ficklampan med aluminiumfolie där jag klippt upp ett hål så att strålen reduceras till lämplig storlek och form.”

”För att få ljuset rätt i alla delar av bilden tar jag flera stycken där jag belyser olika delar i varje bild. Därefter slår jag manuellt ihop dem med hjälp av masker under efterbehandlingen. Jag är heller inte rädd för att använda effekter eller filter, men jag försöker alltid hålla dem diskreta. För den här bilden använde jag till och med olika fokuspunkter i bilderna och byggde upp det färdiga skärpedjupet medan jag blandade samman de olika bilderna.”

Sätt igång

• Ställ in fokusen manuellt, med rummets belysning på, innan du målar i mörkret.

• Fortsätt röra ficklampan för att undvika hotspots.

• Använd manuell exponering. Ange en bländare på runt f/11, ett ISO-värde på 400, och en slutartid på flera sekunder.

• När du har övat kan du lägga till ytterligare ljuskällor. ”Jag använder en laserpekare för att framhäva något, eller blinkar med taklampan för att få en annan atmosfär”, säger Peter.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.