SKAPA MAGI AV DIN VARDAG

Teknik 22 aug 2015

Bli inspirerad av Stephen Shore, krönikören på Americana

SkapaMagiAvDinVardag1-Wordpress

Har du aldrig hört talas om Stephen Shore? Då ska du göra dig redo för en riktig upplevelse. En ny utgåva av Uncommon Places, som samlar de bästa bilderna av den här inflytelserika amerikanska fotografen, har precis publicerats.

SkapaMagiAvDinVardag2-Utvald

Trots att bilderna, tagna på 70- och tidiga 80-talet, är härligt stämningsmättade är Shore mycket mer än en arkivarie från en gammal era, då polisonger var stora och bilar och datorer var ännu större. Han visar att en kreativ fotograf kan hitta inspiration övrallt – i det vardagliga, och i det banala. Bensinstationer, motell, vanliga amerikanska gator – allt liv finns där.

SkapaMagiAvDinVardag3-Wordpress

Så det är en påminnelse att du inte behöver vackra vyer runt hörnet för att ta minnesvärda bilder. Som kritikern Robert Venturi uttrycksfullt har sagt: ”Shores bilder gör konst av det uttryckslösa – han förkastar exotiska kompositioner, konstnärlig redigering och lättvindig förenkling. Han återupplever det bekanta, och gör det starkt, sammanhängande och nästan älskvärt”.

SkapaMagiAvDinVardag4-Wordpress

 

Sätt igång

  • Oavsett var du bor kan du börja skapa en visuell dagbok över dina omgivningar – något som var viktigt i Shores arbete. Tänk på att skapa en samling bilder som berättar en historia istället för bara en serie slumpmässiga bilder som inte hör ihop.
  • Var inte besatt av att alltid fånga det dramatiska och explosiva. De vardagliga och tråkiga elementen i våra moderna liv kan skapa intressanta motiv och öppna upp dörren för spydiga sociala kommentarer.
  • Shore fotade i färg för att skapa extra realism. Färgbearbetningen av hans 70-talsbilder ser förvisso gamla ut, men det nuvarande modet med filmeffekter gör hans bilder minst lika populära idag.
  • Var diskret, men testa olika typer av utrustning. Shore tog de flesta av sina bilder för projektet America Surfaces med en liten Rollei 35 mm-kamera. Trots att han uppgraderade till en fullformatskamera för Uncommon Places kan du få len iknande hög upplösing med en bra systemkamera och ett vidvinkelobjektiv.
  • Skaffa ett visitkort som du kan lämna ut om folk undrar varför du tar bilder av vardagliga motiv. Eller som gatufotografen Nils Jorgensen brukar säga – säg att du är konstnär!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

1 kommentar

Magnus Nystedt 22 aug 2015

Shore i all ära men ingen artikel om att fota ”din vardag” är komplett utan att nämna Eggleston.

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.