Markera himmelen

Teknik 12 Nov 2013

Använd ett polarisationsfilter

MarkeraHimmelen-Wordpress

Om det är ett filter som du bör ha i din väska – speciellt om du fotograferar landskap – så är det ett polariseringsfilter. Montera det på objektivet, snurra en aning, och se hur hårda reflektioner försvinner från vattenytan, blanka löv, och fönster.

Ett polarisationsfilter kan  även göra en molnfylld himmel fylligare, då det förstärker kontrasten och ökar mättnaden. Det är en kvalitet som den isländska fotografen Þorsteinn H Ingibergsson har utnyttjat för att få till effekten i bilden nedan.

Bilden är tagen i staden Stykkishólmur, och Þorsteinn har hittat den perfekta vinkeln för att utnyttja himmelen till max. Överraskande nog säger han att han inte hade några problem med vinjettering eller linsöverstrålning – något som polarisationsfilter oftast medför när de används tillsammans med vidare objektiv.

Sätt igång

• Polarisationsfilter är inte billiga, så köp ett som passar objektivet med störst diameter, och använd stepringar för att kunna sätta fast det på dina andra objektiv.

• När det är på plats ska du rotera filtret åt det håll du skruvat på det, om du vrider åt andra hållet så riskerar du att skruva loss det

• Effekten är starkast vid vissa vinklar mot solen. Rikta fingret mot solen och fäll ut tummen – det är åt det hållet du ska rikta objektivet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.